До летни нива падна Дунав при Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/10293127 www.24chasa.bg

Рекордно ниски за годината нива на Дунав при Силистра бяха регистрирани в средата на октомври. Вчера данните на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав показваха ниво от 39 см с нулева промяна за последното денонощие. Оптимистичната прогноза на хидролозите е до 20 октомври реката да „набъбне“ до 100 см.

Най-ниското ниво на реката край Силистра през последните години бе регистрирано в края на 2019 г., когато то падна до кота минус 6 см под условната нула.

Освен трафика по реката, от ниското ниво страдат и местните рибари, защото рибата търси по-дълбоки места, които са в румънската акватория. Старите речни вълци коментират, че подобна ситуация не е рядкост. В годините назад е имало и по-критично ниски нива и дори било възможно на някои места да се премине пеш до отсрещния бряг. Друго неудобство е, че рибарските стоянки на брега останаха далеч от лодките и такъмите се носят на стотици метри. След оттеглянето на реката водата оголи и част от древната история на Силистра. Дялани каменни блокове от разрушената стара крепост на града видяха слънцето. Според археолозите те не представляват някаква особена ценност, но привличат вниманието на силистренци.