Морска администрация-Варна: Няма разлив около Vera Su

https://www.24chasa.bg/region/article/10293326 www.24chasa.bg

Към 16 октомври няма установено замърсяване от горивно-смазочни материали във водите на Черно море в близост до заседналия преди близо месец товарен турски кораб Vera Su.

Това обяви пред журналисти директорът на дирекция “Морска администрация - Варна" кап. Валентин Енчев.
Поводът за изявлението вероятно е публикуваната по-рано днес информация от екоминистерството за “силна миризма на нефтопродукти”, като според публикацията стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт.

Енчев съобщи за петно с размер 15 см., най-вероятно от попаднал в морето продукт от машинното отделение на кораба.

При това време е нормално, изтичането е дребно и нормално, още снощи се е размило, допълни капитанът.

Енчев разбра от журналисти за обявените завишени стойности на азот-амониев и добави, че на администрацията във Варна се отказва достъп до данните от пробите от Басейнова дирекция с мотив, че нямали законово основание, за той каза, че не отговаря на истината.

Казусът се заплита, всички страни наемат нови адвокати, а ние си работим по плана. За него, обаче трябват поне 4-5 дни с подходящо време, което те се е случвало. В прозорец от един ден, евентуален старт на операция би довел до счупване на кораба. Коментира още кап. Енчев и помоли за търпение и разбиране.