Шефката на реанимация в Търново е ментор на ученици за пораженията от COVID

https://www.24chasa.bg/region/article/10293509 www.24chasa.bg
Д-р Сибила Маринова с младите изследователи

Ученици от СУ „Вичо Грънчаров“ - Горна Оряховица избраха за свой ментор шефката на реанимацията в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" в изследване за пораженията, които COVID-19 нанася в човешкото тяло. Те поканили д-р Сибила Маринова, тъй като в интензивния сектор на областанта болница постъпват пациентите с най-тежки усложнения от заболяването, уточняват във фейсбук страницата на МОБАЛ.

От началото на тази учебна година в училището функционира изследователски STEM център. В него има американска техника за 3D визуализация, химична лаборатория, специални лаптопи, както и специален софтуер, визуализиращ 3D анатомията на човешкото тяло.

Първи в модерния изследователски център ще работят учениците от 12 клас, които си поставят за цел до края на учебната година, заедно със своите учители да разработят медицински наръчник .

Модерният изследователски център е оборудван с модерна техника за 3Д визия
Модерният изследователски център е оборудван с модерна техника за 3Д визия

Идеята е да бъдат разгледани 3D визуализирано напълно здрав човек и такъв, който е преболедувал COVID-19, а целта - да бъдат показани пораженията, които е нанесъл вирусът върху здравия организъм.

Всеки от учениците има за задача да описва всяко поражение и да търси допълнителна информация. Зрелостниците ще канят и лекари от различни области, които ще бъдат рецензенти на написаното от тях.

В края на учебната година, всичко написано ще бъде събрано и отпечатано в научен сборник, който ще бъде разпространен в медицинските университети в България и в един медицински университет в Лондон.