Иде още по-голяма скъпотия - дъждовете в Пловдивско довършиха реколтата (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10294937 www.24chasa.bg
Лехите със зеле плуват във вода. Корените загниват. Снимки: Авторът

- След градушката пред лятото сега валежите окончателно ни убиха, твърдят стопани от Белозем и Шишманци

- Няма да правим туршии, невъзможно е, казват домакини

В тресавища са се превърнали зеленчуковите градини и нивите с неожънат ориз в пловдивските села Белозем и Шишманци. Половин месец дъждове ни довършиха, казват производители. По думите им градушката, която унищожи продукцията им в края на август, сега продължителните валежи са досъсипали и малкото оцеляло.

"Потъваме!", казват мъж и жена, които отчаяно газеха в плувналите лехи и прибираха тук-там оцелелия карфиол. Според тях по-лошо не може да бъде.

"Зелето загнива на корена, всичко отиде на кино", отчаяни са те. Нахлузили ботуши и дъждобрани, те мъкнеха към буса оцелелите глави карфиол.

"Всичко е удавено. Броколи, карфиол, китайско зеле, камби, пипер гният на земята. Това беше последната ръка, която обикновено се прибира в първата десетдневка на октомври. Но точно тогава дъждовете започнаха и не спряха цели две седмици", казва Наска Йорданова от Белозем. Въпреки, че не е производител, тя ходи да се труди на надница при Жеко Тодоров. "Като гледам как цялата му реколта е съсипана, сърцето ми се къса", твърди пенсионерката. И показва едва оцелели камби, които са нетипично миниатюрни.

"Надявахме се поне малкото, което беше оцеляло от опустошителната градушка през лятото, сега да го спасим. Но уви", допълва Наска.
Няма как машини да влязат и да жънат неприбрания ориз от полето. Нивите буквално плуват във вода. Това са допълнителни загуби за производителите, казват хора от двете пловдивски села.

Единствено валежите са се оказали благотворни за есенниците. "Засяха ги буквално в пепелта. Земята беше изключително суха. За тях дъждовете са добри, както и за арпаджика и чесъна. Но за всичко останало - неприбраното грозде и овошки, е съсипия", категорични са земеделците от Пловдивско. По думите им няма как да влезеш и да береш грозде при тези непрекъснати валежи.

"Дори и да спасят нещо от тях, то няма да издържи дълго по складовете, тъй като периодът на съхранение ще е кратък", казва пред "24 часа" агрометеорологът доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет в Пловдив (виж по-долу какво обясни тя). 
Още преди да са спрели окончателно валежите, цените на зеленчуците и плодовете литнаха. Дребните камби са по 3 лв. за килограм, зелето скочи на 1,50, а м.г. беше по това време 80 ст., карфиолът е 3 лв., тиквичките - 2,20, сиврията - 3,50, а празът 5-6 лева връзката.

"Няма да правим туршии, просто е невъзможно", казват домакини от Белозем.

Доц. Калинка Кузмова: За есенниците е добре, но за неприбраните зеленчуци - лошо

РУМЕН ЗЛАТАНСКИ

Там, където житото е вече засято, тези валежи идват точно навремe. За неприбраната реколта от зеленчуци обаче никак не е добре, заяви доц. Калинка Кузмова, агрометеоролог.
По думите й сушата е продължила три месеца - юли, август и септември. Почвата е имала въпиюща нужда от влага. "Синоптиците предупреждаваха производителите да се организират с прибирането на реколтата, защото се очакват слани. Някъде вече паднаха. При тези температури, ако има неприбрана реколта, да кажем, от овощни култури, или лозя, вече качеството на това грозде при тези дъждове няма да бъде добро, а и на овощните култури. Когато се прибират при такива екстремни валежи, периодът на тяхното съхранение е по-кратък. Те няма да издържат дълго по складовете", категорична е тя.
Според доц. Кузмова предстоящата зима няма да е толкова студена. "Тя ще бъде нормална, към по-мека", прогнозира тя. И припомни, че последната е била много топла - ноември, декември и януари бяха с екстремно високи температури.