COVID зоната във Велико Търново се мести в Белодробната болница

https://www.24chasa.bg/region/article/10295207 www.24chasa.bg
COVID болни ще търсят помощ от специалисти пулмолози в белодробната болница СНИМКА: Дима Максимова

Във Велико Търново COVID зоната отваря на нов адрес идната седмица, след като Медицинският център по спортна медицина отказа на негова територия да има такова звено. Причината е, че не може да бъде направено разделение на потоците от пациенти.

Обявената от Регионалната здравна инспекция COVID зона на територията на бившия Спортен диспансер във Велико Търново не работи, твърдят от медицинското заведение, където е регистриран първично центъра "Диагноза и здраве", с договор за COVID зона.
"На мястото, където е разположен центъра, има и други лечебни заведения, включително и две джипита. Изведнъж се оказа, че ако се лекуват хора с грип например няма проблем, обаче като стане въпрос да се лекуват хора с коронавирус, вече има проблем. За да излезем от тази нелепа ситуация правим втори адрес на лечебното заведение на територията на Специализираната белодробна болница на хълма Света гора. Имат и трети адрес в Павликени, където също имат право да преглеждат", обясни пред "24 часа" шефката на РЗИ д-р Евгения Недева.
В област Велико Търново заболеваемостта се увеличи до 405.28 на 100 000 население. Нараства броят на пациентите с коронавирусна инфекция, които се нуждаят от лечение в болница. В момента хоспитализирани са 214 души. Растат случаите на заразени ученици и учители. През тази седмица над 15 паралелки минаха на дистанционно обучение. Не се налага преминаване на отделни училища цялостно на обучение в електронна среда, посочват от Регионалното управление на образованието.
По данните на РЗИ в областта за седмица са починали 40 пациенти, положителни за COVID-19. Със завършена ваксинация е 18 % от населението. 174 са си поставили бустерна доза.