Атанас Секулов ще помни 13 октомври - стана баща и спаси живота на младеж, като ухапа палеца на крака му

Младши сержантът взел пример от руснак, който с нестандартния метод върнал към живот човек, глътнал си езика

Младши сержант Атанас Секулов и съпругата му Катерина избират 13 октомври за деня, в който да се появи на бял свят второто им дете. Тогава военният не е и предполагал, че освен баща за втори път ще спаси и живота на един млад мъж.

Планирано е секцио в столична болница и още в 4,30 ч двамата родители се качват в колата на път от Сандански за София. След като младата родилка е настанена в болницата, съпругът се връща в Благоевград, където работи във военното формирование. Около обед решава да отиде до супермаркета, за да купи сладкиши за почерпка на колегите си - само след часове ще трябва да се роди второто им дете.  

“Бях напълнил количката, когато чух някакви писъци, жени викаха изплашени, настана суматоха в едната част на магазина.

Първоначално си помислих,

че някой е откраднал нещо,

но виковете продължаваха. Бях стигнал до касата, оставих количката и изтичах до мястото - в ъгъла, където имаше паника. Видях на земята припаднало момче, вече пребледняло, а един възрастен човек стоеше над него и му биеше шамари, опитваше се да му извади езика. Човекът искаше да му отвори устата, но челюстта беше силно стисната”, разказа военнослужещият.

В този миг той си спомнил как преди години пред погледа му човек спасява друг. Било на събор в село Илинденци, когато един мъж припаднал и си глътнал езика, но челюстта му била затворена. Тогава руснак реагирал незабавно, като захапал пръста на крака на припадналия.

“Направих същото. Свалих му ботите, после чорапите и го ухапах по палеца на крака. Нямаше никаква реакция. Захапах го още по-силно втори път. Тогава усетих, че трепна, реагира и се закашля, което отключи челюстта.

Мъжът, който беше над момчето, каза, че си е поело въздух. Обърнах го на една страна и му извадих езика. В такива случаи е важно човекът да не е по гръб, а на една страна. Сигурно на някои ще им се стори смешно, но този алтернативен метод го бях видял, пробвах го и се оказа, че работи.

Дано не ми се налага пак да го използвам. Бог си знае работата. Явно в този момент е трябвало да съм там и да помогна”, допълва младият военен.

Разказва историята подробно с идеята повече хора да знаят, че в подобни критични ситуации може да се ползва и нестандартен начин. Разпитал медици, които му обяснили, че има връзка между нерв на пръста и мозъка, по който се предава сигнал и челюстта се отпуска, за да може да се отвори.  

“Действах бързо, хладнокръвно, адреналинът ми беше скочил, но си казах:

Ако го оставя и не

пробвам - момчето умира,
спомня си решаващите минути от спасяването. След това Атанас изчакал да дойде екип на Бърза помощ и помогнал при пренасянето на момчето до линейката.

Заради бързата реакция на военнослужещия младежът е спасен, добре е и се очаква след пълното му възстановяване двамата да се срещнат. Майка му е потърсила военния в поделението, срещнала се е с него и му благодарила с шампанско и бонбони за здраве.

Само половин час след като е върнал към живота 23-годишния мъж, младши сержант Секулов научил, че е станал баща за втори път. Обадила му се съпругата Катерина, че си имат втора дъщеря - Мария, с размери 3100 грама и 45 сантиметра, родена с помощта на д-р Гогова.

38-годишният Атанас не се чувства герой, а просто човек, който е помогнал адекватно. Смята, че всеки би трябвало да реагира в такава ситуация.

Преди време пак му се наложило да действа бързо и решително. Тогава негов колега рязко свалил кръвното и припаднал. Тогава Секулов отново запазил самообладание и ударил няколко силни шамара на колегата си, който веднага се съвзел. Казва, че е действал преди всичко като човек, после като военен, възпитаван да помага на хората.

Атанас е завършил земеделската професионална гимназия “Климент Тимирязев” в Сандански. Пробвал се е малко в частния бизнес, а от 14 години е в армията. Не е по наследство, както често е в семействата на военни. Приема службата като свое призвание. Роден е на 9 май, но не е сигурен, че Денят на победата има общо с избора на професията му.

Твърди, че е ловец, обича да борави с оръжия и приема работата си не като задължение, а като занимание, което му доставя удоволствие и удовлетворение. Брат му - капитан Емил Секулов, също е военен. Доскоро е бил парашутист в Специалните сили в Пловдив, но се е преместил в благоевградското формирование.  

След като спасил момчето, Атанас получил стотици обаждания от познати и непознати, които го поздравявали за смелата реакция. Голямата му дъщеря Елена, която е на 10 г., се гордее с татко си. Казала му, че има два повода за радост - новородената си сестричка и геройството на баща си.

За мен е чест, че

имам такива подчинени
и съм техен командир. Това трябва да е първо човешки и граждански дълг при оказване на помощ в такива ситуации, независимо дали си военнослужещ, или цивилен.

Безспорно подготовката в армията помага да се действа хладнокръвно, да не се изпада в паника. Плюсът, който имаме ние, е в подготовката и дисциплината. Провеждаме специална подготовка за действия в аналогични ситуации. Миналата седмица също имахме санитарен курс”, коментира полковник Митко Балтов, командир на Бригадно командване в Благоевград.

Само два дни преди доблестната постъпка на младши сержант Секулов неговият колега старши сержант Добромир Якимов от Десети механизиран батальон във Враца, който е от състава на Бригадното командване, помогна на пострадали в катастрофа на пътя между Враца и Криводол. На 10 октомври, след като сдал дежурството си, старши сержант Якимов тръгнал към дома си в Криводол.

По пътя видял коли на аварийни светлини, веднага отбил и разбрал, че има пътен инцидент на разклона за врачанското село Лиляче.
Военнослужещият забелязал паднала по таван кола в дълбокото дере. От шофьори на спрелите автомобили разбрал, че вече е подаден сигнал на 112.

Изчакал на място да пристигнат екипи на Бърза помощ, полицаи и пожарникари и се включил в спасителната операция. Спуснал се по въже, за да им помогне и да съдейства и за издърпването с носилка на 70-годишен шофьор, който бил в тежко състояние.

“24 часа” номинира Атанас Секулов за инициативата “Достойните
българи на годината”.

Автор на статията

Антоанета Маскръчка Антоанета Маскръчка


Споделете статията

Четете още