Капсула на времето отвориха в Павликени по случай 100 г. на местна гимназия

https://www.24chasa.bg/region/article/10298943 www.24chasa.bg
Ново послание към идните коколение поставиха в капсулата

Капсула на времето с послание от випуск 1996 г. отвориха в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в град Павликени по случай 100-годишнината на училището. Ръководството ограничи празничните прояви във връзка с пандемията, но все пак чества патронния си празник при спазване на мерките за безопасност, предадоха от общината.

„Просперитетът на нашата професионална гимназия е в нашите ръце. В основата на успехите ни са примерът, който нашите учители дават, ценностите, които те носят в себе си, упоритостта им и професионализмът, с който подхождат, техните търпение и находчивост. Благодаря ви за любовта и трудолюбието, с което възпитавате нашите деца“, каза в словото си директорът на училището Миглена Желязкова.
Гости на празника бяха началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, директори на училищата в общината, бивши директори и пенсионирани учители с дългогодишен стаж в гимназията. Празникът отбеляза и 152 години от рождението на патрона на професионалната гимназия Цанко Церковски, чието име училището приема преди около 60 години.
„Един век Вашето училище присъства в обществения живот на нашата община и спомага за изграждането на компетентни и съзидателни поколения павликенчани. За своите 100 години то постигна успехи в професионалната подготовка на кадрите, които са особено ценени в нашите аграрни предприятия“, обърна се към домакините кметът инж. Манолов. 

Чрез общите усилия на ръководство и местна власт в последните години в ПГАТ „Цанко Церковски“ беше извършен сериозен ремонт на учебната сграда и на работилницата, беше доставено ново оборудване за учебните стаи и бяха създадени специалности в тясна връзка с местния бизнес.
„Дългогодишната образователна традиция показва, че хората, които живеят тук са пристрастни към училището и образованието. Затова успяват да съхранят традициите и да вплетат в тях новите технологии“, каза инж. Личева.
Преди 25 години тогавашните абитуриенти завещават капсула на времето с поръка да бъде отворена за 100-годишнината на училището. Тя се съхраняваше в музейната сбирка на гимназията. Честта да отвори капсулата имаше Любомир Трифонов, съвременник на затварянето на капсулата и завършил „Механизация на селското стопанство“ през 1996 г.
„Хвърляме този мост през времето, защото искаме да ви кажем: помнете училището! Тук остават първите ви пориви, приятелства, поражения и победи. Уважавайте труда и търпението на учителите си – те са част от вашата младост и подкрепят зрелостта на първите ви самостоятелни стъпки. Големият урок за вас започва след последния звънец. Училището остава с нас завинаги, защото на 100 години то ще е толкова младо, колкото сте и вие“, написано е в свитъка.
Ново послание към идните поколения беше затворено в капсулата.