Министър Минеков: Пловдив ще има опера

https://www.24chasa.bg/region/article/10299160 www.24chasa.bg
Министър Велислав Минеков и кметът Здравко Димитров се договориха да работят заедно Пловдив да има своя опера.

"Пловдив ще има опера. Става дума за многофункционална сграда и ако успеем да я реализираме  в съвременна архитектура и добра акустика, ще имаме най-успешната музикална зала не само в България, а и една от най-добрите в Европа. Можем да привлечем вниманието на хората, които се ползват от оперния туризъм,  а това е едно от най-скъпите пътувания по света." Това каза министърът на културата Велислав Минеков, който беше в Пловдив на среща с кмета Здравко Димитров и представители на фондация "Дом за пловдивската опера". 

Къде ще бъде операта, все още не е решено, има варианти с няколко места около Марица. Общинският съвет има неотменено решение да бъде съборен Партийният дом, за да бъде изградена опера на неговото място, но според Здравко Димитров само за преместването на администрацията, която работи там, ще са нужни поне 20 млн. лв. 

На първо време ще бъде подписано тристранно споразумение - между Министерството на културата, общината и фондация "Дом за пловдивската опера", което да гарантира, че дори и други хора да са на постовете министър и кмет, проектът ще бъде изпълнен. За проектирането на бъдещата сграда ще бъде обявен международен конкурс и когато стане ясно какви пари ще са небходими, ще се търси европейско финансиране, държавата също ще отпусне средства. Според министър Минеков операта вероятно ще струва между 30 и 40 млн. лв.

Строителното разрешение за ремонта на Концертната зала вече е издадено, похвали се кметът. Реконструкцията ще струва около 10 млн. лв., които според министър Минеков ще бъдат заложени в държавния бюджет за следващата година, защото в момента пари няма. На въпрос каква гаранция може да даде, че парите ще бъдат отпуснати, ако той вече не е министър, Минеков каза: "С нищо не гарантирам. Надявам се да има следващ министър, който да е достатъчно нормален и да има същия ангажимент."