НА ЖИВО: Разтоварват кораба "Вера Су"

https://www.24chasa.bg/region/article/10301930 www.24chasa.bg

В момента тече операцията по разтоварването на кораба "Вера Су", отводнява се машинното отделение. С живо включване през целия ден предава Maritime.bg.

Очаква се платформата с хидравлика за отваряне на хамбара. 

Така започна изпълнението на одобрения спасителен план по товаро-разтоварителните дейности на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су". Съгласно него операцията ще отнеме 3-4 дни. Отново бе извършен водолазен оглед на района на инцидента и корабът бе обследван за нови пробойни, съобщиха от министерството на транспорта вчера. Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съд, като са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране.

Разтоварването на кораба
Разтоварването на кораба "Вера Су"

В изпълнението на плана е предвидено прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд.

Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер "GALAXY ECO". Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпуса на кораба.

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно е в рамките на няколко дни, поради което ще се работи в 24 часов режим на работа.