Капитанът на Vera Su и неговият помощник остават в ареста (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10301969 www.24chasa.bg
Капитан Хайдар Ергюн (в ляво) и вторият помощник Кемал Айхан пристигнаха с белезници в съдебната зала във Варна. Снимка Албена Ангелова

Състав на Варненския Апелативен съд не уважи жалбата на капитана и втория помощник  на "Vera Su" да замени ареста им с домашен.

Обосновката на съдебното решени бе, че 59-годишният капитан Хайдар Ергюн и 26-гошният Кемал Айхан - втори помощник , са съпричастни в тежкото престъпление, извършено в наши териториално води и има сериозна възможност ако бъдат пуснати в домашен арест, да се укрият.

От друга страна адвокатите на двамата представиха пред съда договори за наем на жилища, наети от корабособственика , където те да пребивават по време на делото.

Капитанът на Vera Su и неговият помощник остават в ареста (Снимки)

“Никога не съм напускал кораб си по време на 40-годишния си професионален стаж”, каза пред съда капитанът, и допълни, че ще уважи всяко решение”. "Аз имам отговорности към екипажа си", каза още той.

Съжалявам за станалото, аз съм в началото на професионалния си стаж, каза от своя страна  вторият помощник. “Искам да изчистя името си, в чужда страна без пари и документи освен от правна се нуждая и от морална защита”, допълни младият моряк.

От прокуратурата смятат, че представеният договор за наем на имот, в който да пребивават, не може да гарантира, че няма да се укрият. Двамата са турски граждани, а българските съдебни власти нямат възможност да изискат задължително им предаване. Европейската заповед за арест е неотносима към Турция, която не е член на ЕС.

От държавното обвинение поясниха, че според Международната конвенция по морско право, България разполага с пълна юрисдикция, след като престъплението е извършено в български териториални води и засяга интересите на българската държава.

Междувременно в залата присъстваше солиден екип от адвокати, български и турски, наети от корабособственика Камер Марин.

Те обаче отказаха да коментират решенията на Варненския Апелативен съд, цитирайки молба на собственика да не се дават никакви изявления.