Лагерът в Кранево не работи от години, а са отчетени 4226 нощувки на 522 ученици

https://www.24chasa.bg/region/article/10302747 www.24chasa.bg

Базата в Кранево на дружество „Учебен отдих и спорт” не работи от години – каза кметът на курортното селище Румен Николов. Поне от десетина година година от този обект не е получавана задължителната курортна такса – добави той. Въпреки това лагерът фигурира в отчетите на "Ученически отдих и спорт", според които през юни и юли т.г. там са "почивали" 552 ученици.  Министерството на образованието е платило за 4226 нощувки през юни и юли т.г.

МОН разкри фиктивни почивки на ученици в туристически бази, за тях от бюджета за източени 8 млн. лв. Това съобщи вчера служебният министър на образованието Николай Денков на специална пресконференция, като се позова на данни на одитен доклад от ведомството.

Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на „Ученически отдих и спорт” през това лято установили хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН. Такава е например почивната „Фиш фиш“ – курорта. „Албена”, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според УОС само през юни и юли т.г. там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки. През последния летен сезон почивната база „Кранево - Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с почивната база „Балчик СПТУ - Шумен“ – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца.

Тези бройки са включени в ежемесечните справки на УОС за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.