Откриха обновеното детско отделение в болницата в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/10302766 www.24chasa.bg
С водосвет бе открита реновираната педиатрия

В Деня на българския лекар бе открито реновираното детско отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. При поредното обновяване на сградата на болницата бе извършен ремонт на покрива на централното крило на сградата, както и довършителни интериорни работи в детско отделение, свързани с отстраняване последиците от уврежданията на покривната конструкция, информират от градската управа.

На покрива са подменени дефектирали дървени елементи, направено е многослойно покривно покритие, извършени са тенекеджийски работи за отводнителната система и е монтирана система за снегозадържане. Покривното покритие е решено с паро-, топло- и хидроизолация, нова дъсчена и летвена обшивка, нови керемиди.

Детското отделение е освежено, като болничните стаи и помещения са пребоядисани. Премахнати са следите от течове и мухъл по стени и тавани. Монтирани са нови витрини и прозорци, направен е окачен таван в коридора.

Общата стойност на строително-ремонтните работи за обекта са близо 700 хил. лв. Средствата са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Изпълнител на обекта е ДЗЗД “Инфраструктура 2020“ – гр. София.

Днес реновираното детско отделение бе открито с водосвет за здраве. На церемонията присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете инж. Деница Коева и Григор Минков, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов. Специални гости бяха партньорите от нидерландската организация SMHO „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“, които от 2019 г. са сред редовните дарители на горнооряховското лечебно заведение.

"За мен е голямо удоволствие в Деня на българския лекар да открия поредното реновирано отделение в нашата болница. Това дава възможност персоналът да се чувства и да работи по-добре, а нашите малки пациенти да бъдат лекувани в по-добри условия",  каза управителят д-р Иван Иванов. Той благодари на общинската управа и на  дарителите от Нидерландия, благодарение на които бяха подменени леглата в болничните стаи в педиатрията.

Кметът честити празника на болницата и екипа, както и на всички български лекари. "В тези трудни времена Вашият труд е важен за всички нас, пожелавам Ви да сте здрави и въпреки трудностите, професионализмът Ви винаги да съпътства пациентите. Болницата е основен приоритет за Община Горна Оряховица – нейното модернизиране и издигане. Продължаваме да работим за това. Тази година например беше купен рентгенов апарат от висок клас. Благодаря на дарителите от Нидерландия за солидарността", каза инж. Добрев.

Той съобщи, че болницата и общината разработват проект за модернизиране и на интензивното отделение.

За празничния ден инж. Добромир Добрев връчи поздравителни адреси на д-р Иван Иванов и на д-р Стефан Донев, управител на ДКЦ І. Градоначалникът и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов получиха символични подаръци от ръководството на болницата за доброто сътрудничество през годините. Икони на Св. Пантелеймон и на Св. Иван Рилски пък бяха подарени на представителите на нидерландската организация.

Обновеното детско отделение се сдоби и с нови книжки. Управителят д-р Иван Иванов подари детски книги от български автори и художници на началника на отделението д-р Елена Ангелова за детския кът. Малките пациенти ще четат поучителните истории и приказки, а ежедневието им в болничните стаи ще преминава по-леко.