Спипан да спи на дежурство полицай не знаел, че дрямката е забранена

https://www.24chasa.bg/region/article/10305171 www.24chasa.bg
Преди години полицай успя да събори в съда наказанието си за дрямка в патрулката. СНИМКА : Архив

Спипан да спи по време на дежурство полицай пробва да отмени наложеното му наказание „порицание” за срок от 6 месеца с аргумента, че не знаел, че дрямката е забранена. Младшият оперативен работник в Карлово бил засечен да лежи със затворени очи в стаята за дежурства от 3,30 ч. до 3,40 ч. на 16 март т. г. лично от началника на Районното и е наказан.

Полицаят оспорил заповедта пред Пловдивския административен съд и изтъкнал, че не е бил запознат с типовата длъжностна характеристика и заповедта на министъра на вътрешните работи от 2 февруари 2018 г., в които са описани задълженията на униформените. Съдът обаче намира, че така или иначе неизпълнение на служебните задължения е налице – човекът бил в легнало положение в дежурната стая със затворени очи.

Като алтернативен втори довод полицаят посочва, че преди да застъпи на смяна, взел болкоуспокояващи, защото имал дискова херния. Съдебният състав не приема и това оправдание, защото, ако е имал здравословни проблеми, служителят е трябвало да уведоми ръководството и да не яви на работа.

Така заповедта за порицание е потвърдена с решение, които не подлежи на обжалване.

Преди 5 години асеновградски катаджия, заснет да спи в патрулката, успя да събори в съда заповедта за наказанието си, защото не бил инструктиран по надлежния ред да не подремва, когато е дежурен.