Какво ще замени варненската емблема дом "Младост"?

https://www.24chasa.bg/region/article/10307866 www.24chasa.bg

Какво ще се строи на мястото на прословутия дом "Младост" във Варна? Поне от месец комплексът е празен в очакване на нови инвеститори. Отдавна спортните клубове и наемателите напуснаха сградата, а тя все още е с неясно бъдеще.

Оказва се обаче, че в общината не е внесено искане за събарянето му.

"Няма да дам разрешително за проект за каквото и да било, ако не се запази минералният басейн", коментира за "24 часа" главният архитект на Варна, Виктор Бузев.

СНИМКИ: ФЕЙСБУК
СНИМКИ: ФЕЙСБУК

В същото време варненци са категорично против уникалния за Варна минерален басейн да изчезне и от доста време събират подписка, която ще бъде внесена в общината с молба да се предотврати евентуално събаряне.

По думите на Виктор Бузев проектът за строеж на жилищна сграда на мястото е отпреди 10 г.  Тогава собственикът го продава на новите собственици, а те според осведомени планират строеж на жилищна сграда с търговски  площи в сутерените. 

Въпреки че от години инфраструктурата на дом "Младост" е в окаяно състояние и се руши, мястото остава предпочитано от варненци заради минералната вода в басейните и локацията си.

След пандемичните месеци миналата година басейните бяха отворени със сериозно завишени цени и въпреки това желаещи да ползват базата не липсваха.

Дом "Младост" е пуснат в експлоатация на 25 май 1986 г. Той е разположен на площ от 9500 кв. метра. Самата сграда има площ 2400 кв. метра. Водата, която идва от сондаж с дълбочина 1980 м е термална – с температура 47 градуса. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на храносмилателната система, гинекологични заболявания, посттравматични състояния.

За поколения варненци това беше най-модерният център за козметични, здравословни и спортни услуги.