Иконостас от XI век вади на показ Бачковският манастир

https://www.24chasa.bg/region/article/10308650 www.24chasa.bg
Бачковският манастир

Невиждани до момента икони и други предмети, собственост на Бачковския манастир, ще бъдат подредени в  ново помещение към музея на обителта. Обновената част трябва да бъде открита до края на тази година на голям празник. Това е идеята на игумена епископ Сионий, съобщава БТА.

Новата част на манастирския музей е в бивша изба, в която се съхраняваха предмети и вещи, които не са от особено значение, уточни епископ Сионий.

Идеята за разширяване е подплатена с държавни средства, отпуснати в началото на тази година за реставрация на част от иконите, съхранявани в манастира.

Сред новите вещи, които ще бъдат представени за показ е древен мраморен иконостас от 11-и век. Другият значим предмет е кръстът, подарен на манастира от император Алексий Комнин.

В музея ще влезе и старинният трон от централния храм, който е датиран от древността, няколко много стари икони, две дървени поставки за църковни книги, изработени в Йерусалим и други по-дребни вещи.

Музеят е създаден през 30-те години на миналия век, като на настоящото му място е от 14 години, разказва уредникът Стамен Пепелишев. Там са показани кръстове с изключително фина дърворезба.

Един от най-цените експонати е Венецианската дарохранителница, която наподобява църквата Сан Марко във Венеция. Това е култов съд, който стои на стола в олтара на храма и в който се съхранява така нареченото сухо причастие за спешни случаи. Тя е сребърна, с позлата и с много полускъпоценни камъни. Като нея у нас има още една в Националния исторически музей, както и в манастира Света Екатерина в Египет.