Бизнесът във Варна: Президентът да наложи вето върху новите мерки

https://www.24chasa.bg/region/article/10308979 www.24chasa.bg

За президентско вето върху издадената заповед за зелени сертификати и признаване на антигенните тестове за издаване на сертификат настояват от ресторатньорския бранш във Варна. Днес те обявиха готовност за бунт и протести във всички големи градове всеки ден, от 15 до 17 часа, когато заведенията ще бъдат затворени.

Представители на туристическия бизнес във Варна се събраха на спешна среща тзи следобед, за да обсъдят как ще действат при обстоятелствата, в които ги поставят новите мерки, разпоредени от здравния министър. 

Според Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружение на заведенията в България, въвеждането на зелен сертификат в такъв екстремен порядък е абсолютно безсилие от страна на държавата и в частност на министър Стойчо Кацаров.  Позорна, дискриминираща заповед, която води до бърза и внезапна смърт на туристическия бранш и не само, защото тя засяга фитнесите и моловете, ковентира още Сотиров.

При 20% ваксинирани от населението ни, ние да работим със зелени сертификати е копиране на мярка от Европа, но там я въвеждат при 80% ваксинирани.

На срещите, които проведохме в МЗ ние обяснихме ясно и категорично, че бизнесът иска да работи. Изправени пред алтернативата за тотален локдайун, бизнесът заяви, че е по-добре да работим със зелени сертификати, но едно от най-важните условия беше да се признава тестът за антитела. Заповедта е дискриминация за отделните браншове, защото нашите хора започнаха да напускат и да търсят работа при други условия, където не се изисква зелен сертификат, казват още от бранша.

Всички знаят много добре, че има в пъти по-висока скрита заболеваемост, но не искат да признаят тестовете за антитела. Това означава, че ако съм изкарал вируса, дори без да разбера и имам антитела, повече от тези при ваксинация, няма да получа сертификат и въпреки всичко трябва да се ваксинирам. Настояваме да се издава сертификат за една година на база тест за антитела! Едва след това може по собствена воля да решиш да се ваксинираш.

В нито един град не е обявено къде държавата предоставя безплатни антигенни тестове. Така че, независимо, че в заповедта е обявена наказателна отговорност от пет години затвор или 50 000 глоба, смятам, че отново бизнесът ще бойкотира заповедта и ще работи.