Пловдивски превозвач: Обвиниха ме, че съм откраднал 21 млн. лева

https://www.24chasa.bg/region/article/10312399 www.24chasa.bg
Пловдивските превозвачи Димитър Чолаков /вляво/, Веселин Дошков и Петко Ангелов /вдясно/ и шефът на транспорта Пламен Вълков /вторият вляво/.

Шефът на транспорта във втория град е с мярка "подписка"

Викнаха ме сутринта в Икономическа полиция и ми повдигнаха обвинение, че съм откраднал 21 млн. лева от субсидиите и компенсациите, които получавам от общината. Това заяви пред "24 часа" управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков. Той обслужва 8 автобусни линии в Пловдив.

По думите му тече разследване как са усвоявани средствата за градския транспорт от страна на превозвачите. Както съобщихме по-рано, шефът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Пламен Вълков също е привикан в Икономическа полиция и е пуснат с мярка "подписка".

"Разпитваха ме как сме получавали компенсации от 2016 г. насам, колко пари сме взели и т.н.", допълни Дошков. Прокурорът, който води разследването, е Мария Тодорова.

"Викнаха ме тази сутрин в Икономическа полиция. Даже бях болен, но отидох. Едва ли не съм ги откраднал тези 21 млн. лева. Сумирали колко средства сме получили от 2016 г. досега и всичко неправомерно сме го били взели. И сякаш сме били длъжни да работим за едно мерси", отчаян е Дошков. Той е категоричен, че не му е налагана мярка "подписка". Чул се с колегата си Димитър Чолаков, чиято фирма също обслужва линии в Пловдив, който пък обяснил, че органите търсили брат му Иван Чолаков. Двамата са собственици на транспортната фирма на "Автотранс 2000".

"Всичко тръгна от нежеланието на общината да си покрива услугата, която ние изпълняваме. Решиха да прикрият и прехвърлят на нас далаверата с неуспешното електронно таксуване. Прехвърлиха проблема на нас. Ние сме крадците едва ли не", гневен е Дошков. По думите му много е вероятно да прекрати цялата си дейност. "Всичко отива по дяволите, аз съм вече на 60 години Това, което става, е свинщина", казва той. Но допълни, че няма да се предаде. С обществен превоз се занимава от 23 г. и до неотдавна беше един от най-големите превозвачи в Пловдив. В автопарка му имаше 300 автобуса.

Другият оператор Петко Ангелов обясни, че и в неговата фирма разследващите са ходили на проверка. "Предал съм им всички документи и сега съм в очакване", каза той. Обясни, че е изпълнявал 99% от курсовете, а автобусите му са от най-висок екологичен клас евро 6.