50 училища на ротация в Търновско, задължителни маски в час в Г.Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/10312478 www.24chasa.bg

50 училища в 4 тъмночервени общини на Великотърновска област преминават в ротационен режим на онлайн и присъствено обучение от 25 октомври, след като заболеваемостта от коронавирус надмина 500 на 100 хиляди души население. В Горна Оряховица пък още от днес кметът издаде заповед учители и ученици да са задължително с маски в час. Освен в областния център Велико Търново критични нива на разпространение на COVID-19 е отчетено в Горна Оряховица, Лясковец, Златарица. Там 14-дневната заболеваемост варира между  537,41 до 601,14 на 100 000 души население.

Засега ротационният принцип ще засегне всички ученици от 1 до 12 клас. От четвъртък ръководствата на учебните заведения от четирите общини изготвят графици, които да представят пред Регионалното управление на образованието, а след това предстои да бъдат одобрени и от Министерство на образованието и науката. На този етап детските градини и ясли продължават да работят.

Строги рестрикции за ограничаване на заразата обаче въвежда още от днес кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. С негова заповед носенето на маски в час става задължително за всички от 5 до 12 клас. Освен това се спират посещенията в детски центрове, танцови и музикални школи, отменят се всички масови мероприятия, забраняват се посещенията на във фитнеси, плувни басейни, заведения за хранене. На сватби и кръщенета се допускат до 15 гости на закрито и 30 - на открито. Маски и еднопосочно движение се въвеждат на пазари, тържища, базари. В администрациите  най-малко 50% от персонала трябва да работят от разстояние. Отново започва дезинфекция на паркове, детски площадки, спортни съоръжения, спирки, включително и ЖП гарата. Затварят клубовете на пенсионера и инвалида. Изключения от забраните се допускат само ако 100% от персонала е ваксиниран или на мероприятието се допускат само хора със зелен сертификат.