Прокуратурата обвини превозвачите Дошков и Чолаков от Пловдив в измами за милиони

https://www.24chasa.bg/region/article/10312602 www.24chasa.bg
Веселин Дошков

Двамата са с парични гаранции по 20 000 лева, а шефът на общинския транспорт Пламен Вълков - с 5000 лева

За неправомерно усвояване на субсидии за градския транспорт и извършване на документни измами в големи размери пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинения на собствениците на автобусни фирми Веселин Дошков и Иван Чолаков. Единият е управител на "Хеброс бус", а другият - на "Автотранс 2000". Двамата обслужват линии на градския транспорт.

Повдигнати са и обвинения на Пламен Вълков, шеф на "Организация и контрол на транспорта" в Пловдив, както и на предшественика му Борислав Кръстев, на главната счетоводителка Лидия Пастърмаджиева, а така също и на служител от община Асеновград, за престъпления по служба.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив, Икономическа полиция и ДАНС.

Установено е, че за периода от 2016 г. до 2021 г., на двете транспортни фирми - "Хеброс бус" и "Автотранс 2000", извършващи вътрешноградски автобусни превози в Пловдив, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока,  на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите. Според прокуратурата рейсовете на въпросните търговски дружества декларирали, че са изминали по-голямо разстояние от действителното.

Според събраните доказателства обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения. Те не извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не установили, че данните в тях не отговаряли на истината, че двете транспортни фирми работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Служители на ДАНС и Икономическа полиция са извършили днес претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.
По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и т анализирани данните от събраните материали.
Спрямо Дошков и Чолаков е наложена мярка „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. А на Пламен Вълков, Кръстев и Пастърмаджиева - по 5000 лева.
Действията по разследването продължават, се казва в съобщението на държавното обвинение.