Планират Варна да влезе в дружеството на Пловдив с Гергов, общината против

https://www.24chasa.bg/region/article/10315648 www.24chasa.bg
Вдигането на капитала на "Пълдин Туринвест" би свило дела на община Пловдив в дружеството. СНИМКА: Атанас Кънев

Ръководството на дружеството на Пловдив с бизнесмена Георги Гергов „Пълдин Туринвест” планира община Варна да влезе в него, като стане акционер с дела си в панаира. Това става ясно от поканата за свикване на общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест”, насрочено за 16 ноември т. г. При липса на кворум алтернативната дата е 2 декември.

Идеята е капиталът на дружеството да бъде увеличен от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., като за разликата бъдат издадени акции на община Варна. Към момента община Пловдив има 25% от "Пълдин Туринвест" и ако капиталът бъде увеличен, делът й ще се свие до 22,9 на сто.

Затова и предложението на зам.-кмета по финанси Величко Родопски до Общинския съвет е представителят на общината в общото събрание на „Пълдин Туринвест” Ясен Михайлов  да гласува „против”. Това обаче няма да е достатъчно, за да се спре вдигането на капитала, ако останалите акционери са „за”.

Очаква се заседанието на Общинския съвет да е драматично. "Пълдин Туринвест" беше създадено през 2006 г. като съдружие между Георги Гергов и община Пловдив. Градската управа първоначално участваше със 75%, а бизнесменът - с 25 на сто. Чрез него Гергов придоби пловдивския панаир. Той неколкократно завиши капитала и така увеличи акциите си, а на община Пловдив се стопиха.