Възлагат линиите в Пловдив на нови превозвачи, ако сегашните спрат работа

https://www.24chasa.bg/region/article/10316464 www.24chasa.bg
Кметът Здравко Димитров увери, че Пловдив няма да остане без транспорт.

Линиите от градския транспорт на Пловдив ще бъдат възложени на нови превозвачи, ако сегашните спрат работа. Това съобщи кметът Здравко Димитров след срещата си с шефовете на транспортните фирми. Двама от тях - Веселин Дошков и Иван Чолаков, бяха обвинени от прокуратурата в злоупотреба с бюджетни средства чрез надписване на курсове и укриване на реалните приходи от билети и карти. Третият крупен транспортен бос - Петко Ангелов, предупреди, че ако на колегите му бъдат наложени запори, те нямат да имат средства да зареждат с гориво и ще преустановят обслужването на линиите, а той самият може да поеме само една трета от курсовете. "Ако се стигне дотам, областният управител може да възложи линиите на други превозвачи", обясни Здравко Димитров.

Идея на Петко Ангелов е общината сама да започне да събира приходите от билети, като назначи на договори кондукторите, които сега са към транспортните фирми, но според зам.-кмета по транспорта Тодор Чонов това може да стане чак когато заработи електронната система в градския транспорт. Обществената поръчка за израждането на такава система тепърва ще се обявява, но според Чонов електронното таксуване може да е факт през пролетта.

С обвинения от прокуратурата заради неупражнен контрол върху превозвачите е и директорът на общинското предприятие "Орагнизация и контрол на транспорта" Пламен Вълков и главната счетоводителка Лидия Пастърмаджиева. Те обаче не са отстранени от длъжност и на този етап ще продължат да приемат отчетите на транспортните фирми. "Едно е повдигнато обвинение, друго е влязла в сила присъда, нека не сме последна инстанция", заяви Тодор Чонов. 

Община Пловдив ще съкрати курсовете на градския транспорт при нов локдаун.