Александър Григоров: Искаме да развиваме спортна дейност без да ни пречат

https://www.24chasa.bg/region/article/10316481 www.24chasa.bg

Има напрежение между двата клуба - по ветроходство и кану-каяк към спортен клуб “Черно море”, това се отразява зле на спорта, заяви днес пред журналисти Александър Григоров, председател на СК "Черно море - Бриз- кану-каяк" във Варна.

Държавата в лицето на областна управа иска отново да се раздели имота, който вече е определен и в него дейност развиват два клуба - по кану-каяк и по ветроходство - към СК “Черно море”. С писмо на областния управител Марио Смърков, се настоява да премахнем ограда, изградена за да може да бъде охраняван имота, има и заявка за неговото кадастрално разделение.

В клуба по кану-каяк са картотекирани 53 състезатели, други 40 посещават базата. Тук тренират и деца, тази година имат спечелени 10 медала и 5 отборни купи.

Александър Григоров: Искаме да развиваме спортна дейност без да ни пречат

Спортни дейности с кану-каяк Александър Григоров и други треньори развиват на брега на Варненското езеро от 2016 г.

Александър Григоров: Искаме да развиваме спортна дейност без да ни пречат

“Поради невъзможност за финансиране, тогава разделихме клуба и учредихме ново сдружение, което да развива кану-каяк. През 2017 обаче само спортната дейност беше прехвърлена и така ние останахме без възможност да използваме лодките”, допълва Григоров. Следват много перипетии, срещи с областния управител, министъра на спора в търсене как да се реши юридически казусът.

Александър Григоров: Искаме да развиваме спортна дейност без да ни пречат

В крайна сметка спорът е решен, спортният клуб по кану-каяк получава част от имота със споразумение, което му дава възможност да практикуваме спорта и те полагат началото.

Така от началото на 2018 до лято 2020 всичко върви добре, макар и с известно напрежение. През лятото на 2020 областна администрация предоставя на двата клуба сегашната база, общо 12 декара - 4,3 декара за кану-каяк, 7,6 декара - на клуба по ветроходство.

“Проблемите започнаха, когато изградихме ограда между двата имота, за да можем да охраняваме имота, имаме договор с охранителна фирма и не искаме безразборно минаване. Изпратихме писмо до областна управа за ремонтите, получихме разрешение”.

Друг проблем, е, че в момента клубът по ветроходство, използва част от нашата база, помолихме да ги освободят, те не го направиха. Държавата не ни осигурява възможност за безпрепятствено използване на този имот - част от имота се използва от клуба по ветроходство.

Оттук отношенията между държавата и двата клуба станаха сложни. От областна администрация продължават да настояват оградата да се премахне, а средствата, с която е изградена, са огромна част от бюджета на клуба, ако бъде съборена, няма да може да бъде охранявана базата.
“Междувременно поискахме проверка за законността на кейовете, която установи, че една част от тях са незаконни, а друга - негодни за използване и ние се оказахме с вързани ръце, последваха проверки, но решихме да ремонтираме единия кей, за да можем да тренираме.

Ветроходният клуб използва за своите нужди кей, който е даден на клуба по кану-каяк, там са акостирали няколко яхти, които заемат място, а в същото време се ветроходците се оплакват, че не им достига място, разяснява заплетения казус Александър Григоров.

Той е поискал среща с областния управител, която не се е състояла.
Григоров е притеснен относно искането за промяна на кадастралните граници на двата имота, за което са получили писмо, което обжалват.

“Всичко това пречи на развитието на спорта - нашия и ветроходство. Ние искаме всичко да е в рамките на закона, искаме да си ремонтираме базата и да развиваме спорта. Държавата да ни остави да си вършим работата”, допълва Григоров.