Община Пловдив иска разяснения от Гергов за влизането на Варна в панаира

https://www.24chasa.bg/region/article/10316639 www.24chasa.bg
Бизнесменът Георги Гергов е напът да стане мажоритарен собственик на панаира.

Община Пловдив ще поиска обосновка от бизнесмена Георги Гергов какво стои зад идеята Варна да влезе с дяловете си в панаира чрез дружеството "Пълдин Туринвест". В него съдружници са бизнесменът и управата на втория град, като Гергов държи 75% от акциите.

"Чакаме отговора му, затова и предложението няма да влезе в дневния ред на сесията на Общинския съвет на 27 октомври", съобщи кметът Здравко Димитров.

На същата дата ще заседава и Общинският съвет на Варна и ще трябва да реши дали да апортира собствеността си в панаира в съвместното дружество на Гергов и община Пловдив. Покрай идеята за този апорт стана ясно, че 4 години кметът на Варна Иван Портних не е изпълнил решението на местния парламент общината да се откаже от дяловете в панаира и да ги върне на държавата. През 2016 г. тя прехвърли 29 на сто от дяловете си в панаира на Варна. Съветниците първо ги приеха, година по-късно гласуваха, че се отказват от тях, но те така и не са върнати на държавата. "Ако в сряда Общинският съвет на Варна реши да апортира дяловете в панаира в "Пълдин Туринвест", няма никакво значение дали ние ще обсъждаме този въпрос, или не и дали ще решим нашият представител в общото събрание на дружеството да гласува "за" или "против". Община Пловдив е миноритарен собственик в "Пълдин Туринвест" и нейният глас на практика няма значение", обясни общинската съветничка от "Демократична България" Веселина Александрова.  Според нея единственото, което община Пловдив може да направи,  е да преговаря с Варна да се откаже от апорта.

Ако все пак се стигне до вдигането на капитала на "Пълдин Туринвест" с акциите на морската столица, Георги Гергов ще придобие 79 на сто от капитала на панаира. В момента той има малко над 50%.

На многократните ни търсения бизнесменът не отговаря.