Обявиха обществена поръчка за бутане на незаконните строежи в Росенец

https://www.24chasa.bg/region/article/10318726 www.24chasa.bg
Една от незаконните постройки се намира на плажа в страни от лятната резиденция на Доган. СНИМКА: Архив

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да събори две незаконни постройки около сарая на Доган в парк Росенец. Става въпрос за 3-етажна масивна сграда и павилион на охраната, които са обслужващи лятната резиденция на почетния председател на ДПС.

Офертите ще се приемат до 1 ноември, а на 2-ри ще е разглеждането им като избраната фирма ще има на разположение 30 дни от сключването на договора да бутне незаконните строежи. Двете сгради са вдигнати без строително разрешение от общината, но на хартия нямат собственик и затова държавата ще ги бутне за своя сметка.

До обявяването на обществената поръчка се стигна след като служебното правителство отпусна 56 800 лв. за събаряне на сградите. Двете постройки, за които са предвидени средствата за събаряне, са вече с влезли в сила заповеди на ресорния зам.-кмет по строителството на Община Бургас инж. Чанка Коралска.

За още 3 обслужващи сарая постройки, едната от които е оранжерия за зеленчуци, вървят дела. и ако те бъдат признати за незаконни, също ще бъдат съборени.

Настоящата обществена поръчка се възлага през Централизираната административно - информационна система на електронните обществени поръчки (ЦАИС ЕОП), чрез която се осигурява максимална публичност. Посредством тази процедура се цели и защитаване на обществения интерес, като се насърчи конкуренцията и се създадат равни условия и прозрачност при провеждането й, обясни областният управител. И добави, че в случая се спазени законово установените процедури.

"След думите дойде моментът на конкретните действия, на които първата стъпка е обявяването на обществената поръчка. Не се фиксирам върху конкретни лица и имена, а върху спазването на закона и опазването на държавната собственост", каза проф. Нейкова.

Освен сарая на Доган за събаряне са набелязани незаконни сгради в още 4 имота държавна собственост на територията на парк Росенец. На тях са разположени бунгала, фургони, каравани, помощни постройки, дървени тераси и съоръжения, стълби на хотелски комплекси и портали, част от които възпрепятстват достъпа до държавните имоти. За всички констатирани нарушения Областна администрация Бургас в най-кратки срокове ще уведоми Община Бургас за предприемане на мерки на основание чл.195 от Закона за устройство на територията, казаха от държавната администрация. Незаконните строежи са установени от специална комисия, създадена по заповед на държавния наместник Мария Нейкова.

"Експертите ни продължават проверките за състоянието на държавните имоти и ще се подхожда безкомпромисно спрямо нарушителите съгласно разписаните законови разпоредби", заяви областният управител. Както обяви наскоро пред "24 часа" незаконно строителство е установено в цялата област и към него ще се подходи както в случая с Росенец.