В Добрич пробно гласуват с машини на двойните избори

https://www.24chasa.bg/region/article/10320799 www.24chasa.bg
И на изборите през ноември ще се гласува само с машини. СНИМКА: Йордан Симеонов

Районната избирателна комисия /РИК/-Добрич, очаква в понеделник пет демонстрационни машини с инсталиран софтуер за пробно гласуване за предстоящите избори за президент, вицепрезидент и народни представители - съобщи председателят й Цонка Велкова.

„Целта ни е да обхванем максимално голям брой населени места в областта, в които има секции с машинно гласуване. Затова ще съставяме график, който непрекъснато ще бъде обновяван и ще го оповестяваме предварително, за да могат хората, които имат желание да се запознаят с начина на гласуване, да проведат пробно гласуване“ – каза още Велкова.

Пробното гласуване започва от вторник. Една машина ще бъде поставена във фоайето на драматичния театър „Йордан Йовков“ в Добрич всеки ден от 9,30 до 17 ч. Председателят на РИК добави, че комисията води разговори и има готовност при интерес да организира пробно гласуване и на други места в областния център, при съгласуване предварително с всички, които биха имали отношение към избора на място, където да се провежда пробно гласуване. До 2 ноември по график в осемте общини на Добричка област и в по-големите села, където има избирателни секции с машинно гласуване, също ще има пробно гласуване.
Допълнително Районната избирателна комисия ще организира и обяви график за пробно гласуване и в другите населени места в областта, където съгласно броя избиратели ще има машинно гласуване - добави Велкова. При провеждането на обученията на членовете на секционните избирателни комисии в периода от 7 до 9 ноември също ще има машини на разположение в общините.