Цените на гробовете в Пловдив се вдигат, поскъпват и услугите на Кучкарника

https://www.24chasa.bg/region/article/10323767 www.24chasa.bg
Траурният парк на "Рогошко шосе".

Общинското предприятие „Траурни дейности” в Пловдив вдига цените и организацията на погребение, полагане в урна или кремация от 12 на 15 лв. По-драстично е поскъпването при услуги като изкопаване на гроб в ново място, досега цената беше 84 лв., а се предлага тя да стане 108 лв. Същата услуга, но когато става дума за старо гробно място, поскъпва от 96 на 120 лв. Исканото увеличаване на цените е мотивирано с факта, че те не са вдигани от 2012 г., когато минималната работа заплата е била 270 лв., а сега е 650 лв.

„Траурни дейности” пускат и нови услуги като почистването на растителността в гробовете и около тях с хербициди, което еднократно ще струва 15 лв. Наблюденията на служителите  са, че в пандемията хората са поизоставили поддържането на гробовете на своите близки, затова и предлагат тази нова услуга.

Поскъпват и част от цените на Зооветеринарния комплекс, известен като Кучкарника. Досега цената на повикване за улавяне или приспиване на куче по искане на неговите собственици беше 17 лв., планира се да стане 20 лв. С 5 лв. се вдига и цената за освобождане на домашно куче, уловено от служители на Кучкарника. Досега тя беше 29 лв.

Новите цени ще се обсъждат на заседанието на Общинския съвет на 27 октомври.