5 села в пловдивската община Садово останаха без обществен транспорт

https://www.24chasa.bg/region/article/10323861 www.24chasa.bg
Кметът на Садово Димитър Здравков

Учители пътуват на стоп, в автобусите няма пътници и превозвачите се отказват

Превозвачи спряха да обслужват линиите до селата Ахматово, Поповица, Богданица, Селци и Милево в община Садово, а хората в момента са като крепостни. Това алармираха местни жители. Транспортни фирми обаче твърдят, че пътниците са малко и курсовете са крайно неизгодни.

Повечето учители до тези села пътуват от други населени места и качват на стоп или се групират по няколко души в кола. Оттам идва и проблемът, защото те са основните пътуващи, по селата живеят основно възрастни хора, които рядко напускат населеното място. Доскоро образователното министерство покриваше транспортните разходи на учителите, като изискваше отчитане на използваните билети, сега обаче плаща и срещу фактура за бензин, но само до размера на стойността на билетите за учебните дни. Така, ако бензинът струва 120 лв. месечно примерно, от Министерството на образованието превеждат само 100 лв., но при няколко души в една кола сметката на учителите пак излиза. Автобусите обаче са празни, затова и вече не пътуват.

"Превозвачите ни искат субсидии, но ние няма откъде да им ги дадем. Може би трябва да поставя въпроса в Националното сдружение на общините Министерството на образованието да превежда парите за транспорт не на учителите,  а на превозвачите, така те ще имат постъпления и стимул да обслужват линиите", коментира пред "24 часа" кметът на община Садово Димитър Здравков.

Допреди години липсата на обществен транспорт беше проблем основно за общините в периферията на страната, но сега обхваща все повече населени места.