836 г. от въстанието на Асеневци отбелязва Търново на Димитровден

https://www.24chasa.bg/region/article/10326932 www.24chasa.bg
Лийтийно шествие с иконата на Св. Димитър премина по Владишкия мост

Със звън на камбани под Царевец Велико Търново празнува 836 години от въстанието на Асеневци и възстановяването на Втората българска държава. Празникът започна със света литургия. Литийно шествие с иконата на Свети Димитър премина по Владишкия мост  до църквата-музей "Св. Димитър Солунски", където през 1185 година е обявено въстанието на болярите Петър и Асен срещу Византия.

"България само двадесетина години по-късно след възстановяването си става империя. Уроците, които учим, са, че когато се обедини народът с управляващите, се постигат невероятни успехи", каза шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

В словото си зам.-кметът Снежана Данева също подчерта, че в редящите се криза след криза, само с обединение и разум българите ще се справим.

Църквата-музей
Църквата-музей "Св. Димитър Солунски"

На Димитровден празнуват и строителите. Проблемите са в непрекъснато растящите цени на материалите, но въпреки тежката икономическа година, заради пандемията, строителството отчита ръст,  коментира Ина Кърджилова, председател на областната структура на Камарата на строителите.

Молебен за здраве бе отслужен в двора на храма
Молебен за здраве бе отслужен в двора на храма

"Ръстът е с около 17 на сто и средната работна заплата в строителството от началото на годината досега се е покачила с около 14 %. 169 фирми оперират във Велико Търново, в тях са ангажирани около 6000 души",  каза Ина Минчева - Кържилова.

Курбан бе раздаден при спазване на епидемичните мерки
Курбан бе раздаден при спазване на епидемичните мерки

На празника тя призова колегите си строители и търновци да подкрепят с материали и средства възстановяването на емблематичния търновски храм "Св.Николай", който е в аварийно състояние.

"В далечната 1836 г. в кв.Варуша приключва изграждането на храма "Св.Николай". Той е изграден от  строителя Иван Давидата, но и с участието на Колю Фичето. След построяването на храма за неговите заслуги и упоритост той получава награда и званието майстор. Храмът "Св.Николай" в момента е паметник от национално значение. Въпреки усилията през годините за неговата поддръжка и съхранение, храмът има нужда от кардинален ремонт. Ние имаме сърце за благотворителност, убедена съм, че ще се справим и с това предизвикателство", каза тя.

За празника в двора на църквата музей „Св. Димитър Солунски“ беше осветен и раздаден курбан за здраве при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Вечерта е предвидено и излъчването на спектакъла Царевград Търнов - звук и светлина"