Разширяват Онкологичния център в Бургас с 9-етажен корпус, ще е най-модерният в страната

https://www.24chasa.bg/region/article/10328468 www.24chasa.bg
Комплексният онкологичен център в Бургас ще бъде разширен с 9-етажен корпус, оборудван с най-съвременна апаратура.

С пълно единодушие общинските съветници на Бургас дадоха днес зелена светлина за строеж на нов, 9-етажен корпус към Комплексния онкологичен център /КОЦ/, както и за разкриване на Медицински център, който ще осигурява по-широк достъп на онкопациенти до лекарите.

В новата сграда ще бъдат събрани най-важните звена и апаратура - линеен ускорител, ПЕТ скенер, мини инвазивна хирургия от трето ниво, каквито до момента пациентите от региона търсеха единствено в София и извън страната.

„Съвсем отговорно твърдя, че това ще бъде най-модерния Онкологичен център на територията на страната“, каза кметът Димитър Николов, който призова общинските съветници да гласуват за изграждането на новия корпус с грижа за здравето на бургазлии.

„В моя дневен ред тази докладна стои на първо място, защото винаги се вълнувам повече, когато става дума за здравето на съгражданите ни. Преди четири години стартирахме този мащабен проект. С изграждането на новата болнична сграда ще има възможност да се съберат под един покрив всички дейности на здравния център, като част от корпуса е предвиден и за учебна база на студентите от Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, коментира Николов. И добави, че с изграждането на новата сграда разходите на Онкологичния център ще намалеят, защото в момента Общината плаща 26 000 лв. месечен наем на УМБАЛ Бургас, тъй като ползва няколко етажа от сградата й.

Теренът, в който е предвидено изграждането на новата медицинска база, е общинска собственост и е в непосредствена близост до съществуващата сграда на КОЦ Бургас.  Освен новата болнична сграда, ще бъде създаден и Медицински център „Вяра и Надежда – Бургас“. Причината е, че като заведение за болнична помощ Комплексен онкологичен център не може да сключва договори с НЗОК по клинични пътеки и амбулаторни процедури за извънболнична медицинска помощ, което ограничава достъпа до специалистите и медицинската апаратура, обясни управителят на КОЦ Бургас проф. Христо Бозов.

Запитан от общинари дали ще има лекари, които да работят в медицинския център, проф.Бозов отговори утвърдително. Медицинският център ще бъде в онкополиклиниката, но ще работи от 14 часа, след края на работното й време, по линия на извънболничната помощ.

„Всеки лекар от КОЦ, който желае, ще може да преглежда срещу направления. Предвиждаме след учредяваме на медицинския център да се използва и необходимата апаратура за прегледите, като най-вероятно ще я отдадем под наем на медицинския центъра като дъщерно дружество. В него ще работят нашите лекари, те вече са заявили желание“, каза още проф. Бозов.