Лекари: Расте интересът към ваксиниране

https://www.24chasa.bg/region/article/10328985 www.24chasa.bg

Има повишен интерес към ваксиниране срещу COVID-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Силистра. Същевременно вчера Крайдунавска Добруджа влезе в тъмночервената зона на заболеваемост с 513 болни на 100 000 души население. 62 силистренци влязоха в статистиката на новозаразените.

От началото на ваксинационната кампания до вчера едва 32 436 бяха ваксинирани, като половината от тях бяха със завършен имунизационен курс, което е едва 18%. Повишената активност се очаква да е временно явление, както личи и от статистиката. Поне докато не стане ясно как ще действат разписаните от Министерството на здравеопазването мерки и изисквания за зеления сертификат и дали няма да има облекчения.

За три дни от въвеждането на зеления сертификат над 700 души са посетили имунизационните кабинети в региона, като над от половината са избрали еднодозовата ваксина „Янсен“, която им осигурява заветния документ.

“Подобна временна активност имаше в летните месеци и отново причината беше не важността на ваксината, а мерките – тоест дали можеш да пътуваш зад граница, коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева. Много от хората казват, че повече се страхуват от ваксинация, а не от боледуване – аз това не го разбирам”, посочи още д-р Начева.

Едва 30 от 50 лични лекари в Силистренска област са ангажирани с процеса на имунизация срещу COVID-19. 16 от тях неотдавна бяха отличени от РЗИ за работата си в този труден за всички момент. Освен тях пет екипа действат на територията на региона – три в Силистра и по един в болниците в Дулово и Тутракан. Единствено в община Тутракан няма нито един семеен лекар, който да ваксинира желаещи от пациентската си листа.

Според д-р Светла Павлова, общопрактикуващ лекар в Силистра, една от причините, колегите й да не участват в този процес е трудната логистика и организация. “И това е заради малкия брой поне досега желаещи да се ваксинират и като отворим една доза ваксина трябва да я използваме веднага…”, заяви д-р Павлова.

Една от причините за т.нар. антиваксърско поведение, според нея, е недоверието на хората към управляващите и политическия свят като цяло и разписваните от тях закони и наредби.

Заради личната си убеденост на два "фронта" е д-р Енчо Василев. Той е директор на Центъра за спешна медицинска помощ и в свободното си време се включва в екипа за имунизации на РЗИ. По негови наблюдения онези, които се доверяват на медицината и се ваксинират са убедени и са се информирали достатъчно.

“Останалите вярват прекалено много на непроверена информация и на конспиративни теории. За мен е също недопустимо лекари да не дават тази информация и да не са твърде много ангажирани с процеса на ваксиниране”, посочи д-р Василев. По думите му пациентите отново не бързат да постъпват в болница и при тази вълна.

“Докато губим време да се тревожим за бъдещето, губим шансовете си за настоящето”, смята още д-р Светла Павлова.

Доста ясно личи, че икономически по-слабите области – Търговище, Разград, Силистра, са на опашката по достъп до лекари. Част от обяснението за това може да бъде и начинът, по който се планира достъпът до общопрактикуваща помощ. Като цяло тенденцията е негативна, но това не е от вчера или от онзи ден. Промяната се случва от десетилетия. Налага се на общопрактикуващите лекари да записват все повече и повече пациенти, защото броят им намалява спрямо населението, което би следвало да обслужват.

Това показва анализ на Института за пазарна икономика.