Пловдивски ресторантьори: 80% паднаха оборотите ни след зелените сертификати

https://www.24chasa.bg/region/article/10331342 www.24chasa.bg
Ресторантьори се оплакват от липса на клиенти след въвеждането на делените сертификати. Снимка: Авторът

От драстичен спад на оборотите са оплакват собственици и управители на заведения в Пловдив. В първите два дни, след като зеленият сертификат стана задължителен, оборотите са се свили грубо с 80 процента, оплака се Мария Щерева – управител на ресторант в центъра.

Любопитното е, че спадът е пропорционален на ваксинираните българи - 20% имунизирани - 80%  на сто намаляване на оборота. Такава криза в сектора не е имало през последните десетилетия, твърдят от бранша. Продавачка в малко кафене се оплака, че от петък я съкращават, защото никой не влизал да купува.

Организациите на заведенията са решили в последния момент да се откажат от самостоятелния си протест и да се включат в този на обединения български бизнес, който е насрочен за 15 часа на 28 октомври в цялата страна под надслов "Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!". В Пловдив хората ще блокират кръстовището на Чифте баня, след което ще преминат през центъра на града, за да финишират пред сградата на Община Пловдив, съобщиха от Сдружението на заведенията.

"Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия да осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България отбелязаха дни с нула резервации. В условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които стигат само за покриване на битовите разходи, бизнесът е обречен", коментира Кръстина Миткова от Сдружение на заведенията в Пловдив.