84 деца даровити деца със стипендии от община Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/10347294 www.24chasa.bg

84 деца от Търговище ще получат стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби в общината, съобщиха от общинския пресцентър днес, в Деня на народните будители. Това реши комисия към общинския съвет, в която участва и нейният председател Eмине Якубова.
Най-голямата стипенция - "Търговищко дарование", печели Никола Киров, ученик в 8 "в" клас на Второ СУ "Проф. Никола Маринов". Той я заслужи с постигнатия от него успех от 6.00, във възрастова група "VII клас" на Националната олимпиада по история и цивилизации. Стипендията се отпуска еднократно и е в размер на 3 минимални заплати.
Годишна стипендия в размер на две минимални работни заплати получават три деца, като всички те са възпитаници на Първо СУ "Свети Седмочисленици". В област "Образование, наука и техника" това е Сандра Радева от 8 "а" клас. Вяра Атанасова, ученичка в 8 "г" клас, печели в област "Изкуство и култура", а Ренета Ненкова, ученичка в 11 "а" клас, е отличена в област "Спорт".
Месечни стипендии за период от два месеца в размер на 1/5 от минималната работна заплата се присъждат на 80 деца. Традиционно, най-много са отличените в област "Спорт" - 39 ученици. В област "Изкуство и култура" стипендиантите са 26, а в област "Образование, наука и техника" - 15.
Общо 108 кандидатули постъпиха тази година. Комисията не е одобрила 24 от кандидатите, тъй като не отговарят на изискванията на Наредбата.
Съгласно текстовете на общинската наредба, официалната церемония за награждаване на отличените трябваше да се състои в навечерието на Деня на народните будители. Заради наложените противоепидемични мерки обаче тя ще бъде проведена при по-благоприятни условия, съобщават още от общината.