Таня Панчева, директор на 55-о училище: Не сме готови за тестването в сряда

https://www.24chasa.bg/region/article/10372173 www.24chasa.bg
Таня Панчева Кадър: БиТиВи

Инициативата за тестване на малките ученици не беше обсъдена с нас. Притеснява ни, че всичко се случи много бързо. Образователната система не е подготвена за това, което ще се случи в сряда. Много бързо и дифузно е разпространението на заразата сред малките ученици. Но бихме се радвали, ако срокът не беше сряда, а с по-дълъг период, за да можем да се подготвим по-добре.

Това каза в ефира на БиТиВи Таня Панчева, директор на столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов". Според нейните разчети две трети от родителите ще доведат децата си в сряда и те ще бъдат тествани.

"Няма огромна съпротива, но има известна доза напрежение сред учители и родители. Ние сме училище с 1600 деца и трябва да бъдем гарантирани, че в деня и часа ще бъдем подпомогнати. Имаме доверие в нашите родители и знаем, че ще ни подкрепят в тази ситуация. Неприемливо е да смятаме, че те биха манипулирали резултатите на децата си, ако сами направят тестовете сутрин, защото от това зависят живота и здравето на много деца", добави Панчева.

Половината педагози от 55-о училище са ваксинирани, добави тя. "Факт е, че няма нищо по-добро от присъственото обучение. Няма нищо по-страшно от едно празно училище", каза още Панчева.