"Топлофикация София": Фактури до 100 лв. за 73% от битовите абонати

https://www.24chasa.bg/region/article/10399917 www.24chasa.bg
Тази година застудяването започна още в началото на октомври и парното беше пуснато 19 дни по-рано в сравнение с 2020 г. СНИМКА: Архив

"Топлофикация София" е готова с първите сметки за новия отоплителен сезон. 73 % от битовите потребители ще получат фактура на стойност до 100 лв.

Тази година застудяването започна още в началото на октомври и парното беше пуснато 19 дни по-рано в сравнение с 2020 г., отчитат от дружеството.

Повечето отопляеми дни през месеца и увеличението на цената на топлинната енергия с 20% от 1 юли тази година оказват влияние върху месечните сметки, но въпреки това предварителният анализ показва, че 73 % от битовите потребители ще получат фактура на стойност до 100 лв.

За близо 17 % от абонатите стойността ще е между 100 и 150 лв. Едва около половин процент от сметките за месеца са на стойност над 300 лв.

Сравнителната информация за произведената и подадена топлинна енергия показва близо два пъти повече консумация през месец октомври 2021 г., в сравнение с този от предходната годината.

Основен фактор за отчетената разлика е ранното стартиране на отоплителния сезон през тази година поради значително по-ниските температури за периода. По данни на НИМХ, отчетената средно месечната температура за октомври 2020 г. е била 12,6 градуса, докато през изминалия месец е отчетена 8,7 градуса или с 3,9, градуса по-студено.

Октомврийските сметки за парно вече са достъпни онлайн на toplo.bg., в партньорските мрежи и в центровете за обслужване на клиенти.

Подробна информация за индивидуалното потребление абонатите могат да видят на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура. Там е поместен и сравнителният анализ с предходния отоплителен сезон. Актуална информация за произведената топлинна енергия се публикува ежемесечно и на страницата на дружеството www.toplo.bg.