Проверяват дали комисията в Коньово не е допуснала целенасочено избирател да гласува два пъти

https://www.24chasa.bg/region/article/10421115 www.24chasa.bg

Вторият път мъжът го направил с личната карта на жена си

Членовете на тази СИК трябва да понесат отговорност, категоричен е говорителят на РИК в Сливен
"Секционната комисия е от 9 души, всички те не разбрали, че техен съселянин гласува повторно на балотажа днес, и то с личната карта на жена си. Председателят също не е упражнил контрол, заварихме го отвън, пред вратата на секцията, вместо да контролира какво се случва вътре. Останах с впечатление, че той не осъзнава сериозността на гафа, който е допуснат", това сподели говорителят на РИК в Сливен Минко Стефанов пред "24 часа" по повод случая, при който днес мъж от новозагорското село Коньово гласува два пъти за президент, като втория път направи това с личната карта на жена си. Стефанов бе сред членовете на РИК, които провериха на място случая.
Гафът лъснал, след като избирателят вече бил пуснал контролната разписка от втория си вот в кутията и трябвало да се разпише в избирателния списък. При това не членове на СИК, а дежурният полицай реагирал първи на ситуацията.
"Трябва да се разбере дали пропускът на комисията е целенасочен или е от недоглеждане и подценяване на изборния процес", каза още Стефанов. Той смята, че членовете на тази комисия трябва да бъдат санкционирани, може би с глоба. РИК в Сливен тепърва ще се произнесе по случая, но изборният ден в Коньово ще продължи.
Било впечталяващо, че въпреки топлия ден печката в помещението, където е гласувал два пъти мъжът, била запалена, а прозорците - затворени. Вътре било поне 30 градуса, да не би пък комисията в тази сънна обстановка да е проспала действията на този избирател, чудят се местни.
Гласувалият два пъти мъж е задържан в РУ в Нова Загора за разпит. Разбрала за ареста, жена му дошла пред изборното помещение да се разправя с полицаите защо нейният човек е арестуван, тъй като сега нямало кой да гледа децата им.
Материалите по случая са докладвани и в Районната прокуратура в Нова Загора. Според Минко Стефанов, крайно време е в България да има изборна администрация - поне 3 души от секционна комисия - председателят, неговият заместник и секретарят да са щатни за времето на изборите, а останалите членове да бъдат представители на различните партии.
Инцидентът в Коньово е станал към 11,30 часа, проверката от РИК на място е направена малко преди 14 часа. Към оня момент в секцията в Коньово били гласували около 80 души, на изборите преди седмица там гласа си дали близо 180 избиратели.