Започна подготовка за изграждане на Северен обходен път на Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/10436888 www.24chasa.bg
12 километра ще е трасето на бързата връзка към "Хемус" Снимка: Община Горна Оряховица

Община Горна Оряховица започна подготовка за изграждането на Северен обходен път на града. Той ще свързва Горна Оряховица и Източна индустриална зона с трасетата на АМ „Хемус” и пътя „Русе – Велико Търново”. Първият етап от работата по новия път е проектиране и изготвяне на парцеларен план. Пусната е обществена поръчка с две обособени позиции.

Позиция 1 е за изготвяне на парцеларен план, който служи за урегулиране на собствеността и доказване на необходимостта от одържавяване на терените, нужни за изграждане на обекта, уточняват експертите.

Позиция 2 е за идеен проект за нови участъци на Северен обходен път.

Общата стойност на поръчката е 47 916 лева без ДДС. Средствата се осигуряват от общинския бюджет.

Това е първата подготвителна стъпка, след която ще се търси и финансиране от външни източници за реализирането на обхода.

По предварителни оценки пътят трябва да бъде с габарит Г 10,5 с преобладаващо товарно движение. Планират се две ленти с допълнителна трета в някои участъци. Началото на пътя е при пътен възел Честово.

Цялото трасе на Северния обходен път по предварителни оценки е около 12 километра. Един от големите му плюсове е, че ще изведе товарния трафик от селата Първомайци и Поликраище.

Офертите по ЗОП за началното проектиране ще се отворят на 30 ноември.