Бизнесмен прокопа 10-метров тунел под имот на главната улица в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/10437196 www.24chasa.bg
На 200 метра от имота на Стамов (кафявата метална врата) се намира Римският стадион.

Издирват го с полиция, за да му връчат заповед за спиране на незаконните ремонти

Истински лабиринт от тунели с дълбочина 10 метра е прокопал собственик на частен имот на Главната улица в Пловдив. Съседите са ужасени, че сградите им са с подкопани основи, нарушена е целостта на конструкцията и може да се стигне до рухване или пропукване на сградите.

Има съмнения, че ремонтът е достигнал археологически пластове на Античния Пловдив, тъй като на 200 метра от къщите се намира Римският стадион.

  Проблемите започват, когато бизнесменът Мирослав Стамов, собственик на модна фирма с магазини в центъра, купува имоти в две съседни къщи в идеалния център. Започват мащабни ремонти, за които няма строителни книжа, разказа пред „24 часа“ д-р Ели Зографова, която има кабинет на първия етаж в една от сградите.

Проблемът ескалирал по време на проливните дъждове през октомври. Едва тогава при оглед на мазетата собствениците установили, че там се излива бетон, изнасят се с торби с чакъл и остатъци от артефакти.

„Имаше пропукана колона, гледката беше страшна“, разказа д-р Зографова.

След многобройни сигнали до общината, е назначена специална комисия от район „Централен“, РДНСК и Археологическия музей, която констатира, че ремонтите са незаконни. 

"Издадена е заповед да незабавно спиране на строителството. Наши служители отидоха да издирят бизнесмена Мирослав Стамов и да му я връчат", заяви кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов. Той добави, че ако не бъде открит, заповедта ще бъде разлепена надлежно на обекта и ще се смята за връчена.

"Ако строителните дейности продължат, органите на МВР имат основание да предприемат всички действия срещу Стамов", добави още кметът.

Самият Мирослав Стамов обяснил пред проверяващите, че е предприел укрепителни действия след съгласуване със специалисти, защото имотът бил в аварийна ситуация.

  "Сградата, под която Стамов е копал, е паметник на културата и по закон той няма право да предприема никакви действия без да ги съгласува и да получи разрешение от Министерството на културата", добави кметът на „Централен“.

Репортерска проверка в имота установи, че дори и днес след заповедта за спиране, ремонтните дейности продължават. Дупките, където е копано в дълбочина, са покрити с метални пана, а достъпът на съседите му до мазетата, е ограничен.

Бизнесменът Мирослав Стамов не беше открит за коментар, а телефонът му даваше непрекъснато заето.