Запазват размера на такса "Смет" в община Търговище, но разходите растат

https://www.24chasa.bg/region/article/10439875 www.24chasa.bg

Засега депонират битовите отпадъци в Шумен, в собствено депо - в края на 2022 година
Няма да има увеличение на таксата за битови отпадъци в община Търговище. Това обявиха днес при представянето на план-сметката за чистота за 2022 г. кметът д-р Дарин Димитров и зам.-кметът Валентин Велчев, съобщават от общинския пресцентър.
През тази година за пръв път проектът на план-сметката за чистата е публикуван за обществено обсъждане в сайта на общината. Гражданите могат да дават предложения и становища по нея в срок до 17 декември, както по мейла, така и писмено в Центъра за административно обслужване на администрацията.
"Към момента няма подобно законово изискване, но все повече говорим за прозрачност и откритост на институциите. Трябва всеки да знае как се харчат средствата, събрани от данъци и такси", каза кметът.
План-сметката за догодина възлиза на малко над 7,5 млн. лв. Разходите по нея обаче се очаква да са с близо половин милион лева над приходите от таксата за битови отпадъци, която финансира план-сметката.
"Недостигът ще бъде покрит от други местни приходи от бюджета на общината. Категорично казвам, че няма да позволим това да доведе до повишаване на таксите, влошаване на хигиената или на честотата на сметоизвозването", гарантира д-р Димитров.
Увеличените разходи се дължат основно на таксата за отчисления, които общината прави към Регионалната инспекция по околната среда и водите, разясни зам.-кметът Валентин Велчев. "За 2022 г. повишението е с 428 хил. лв. Повишение ще има и в таксата за обезвреждане на отпадъците на депото в Шумен, което в момента ползваме. Отчетени са и по-високите цени на горивата", уточни Велчев.
Д-р Димитров разясни, че продължава работата по изграждането на новата клетка на депото край село Пайдушко в област Търговище. В момента вървят изкопните дейности на клетката. Тя ще е с площ от 30 дка и е наполовина готова. Готови са и два басейна от по 3,5 дка. В единия от тях ще се отичат отпадните води от депото. След пречистване, те ще преминават към следващия басейн, който е за чиста вода. Тя ще се ползва за оросяване. Работи се и по изграждането на пречиствателна станция.
Строежът се финансира с 2,5 млн. лв. от отчисления, които бяха върнати на общината по искане на кмета. Наличната сума е достатъчна за изграждането на тялото на новата клетка, за да може да започне депониране на отпадъците там, след като завърши строителството. "След това вече поетапно ще изграждаме обслужващи постройки, път, осветление, озеленяване и други, за които допълнително ще търсим финансиране", каза още кметът на Търговище.
Очакванията са в края на 2022 г. общината да извозва битовите си отпадъци на депото в село Пайдушко.