Съдът поряза концесионера на една от кариерите край Пловдив за удължаване на договора

https://www.24chasa.bg/region/article/10443204 www.24chasa.bg
Жители на Белащица и околните села протестират срещу кариерите от години.

Пловдивският административен съд прекрати делото по жалбата на фирма „Европейски пътища“ срещу липсата на реакция от страна на Министерството на енергетиката на искането срокът на концесията да бъде удължен. То е внесено на 2 февруари т. г. и оттогава според концесионера министерството бездейства. Затова и се настоява ведомството да бъде задължено да внесе в Министерския съвет предложение за удължаване на срока.

Кариерите над Белащица бяха спрени след протести заради високите нива на прах във въздуха от дейността им в края на февруари м. г. След това и Административният съд в Пловдив, и ВАС отмениха актовете за спирането им като нищожни. Докато съдилищата се произнесат, договорът на единия концесионер изтече, но на „Европейски пътища“ е все още действащ. Хората от Белащица и цялата Родопска яка се вдигнаха на нови протести, за да се протипоставят на евентуалното удължаване на концесията.

Искането за това е разгледано в енергийното министерство и до концесионера са изпратени възраженията срещу преподписването на договора на хората от Белащица и съседните села, както и от община „Родопи“. На 11 август т. г. от „Европейски пътища“ са внесли отговор на позицията на местните хора и общината и настояли въпросът с договора да бъде внесен за гласуване в правителството. Когато това не се случило, сезирали с жалба съда.

Тя обаче е отхвърлена с аргумента, че би трябвало да бъде внесена в срок от 2 седмици от 11 август, а е подадена чак на 12 ноември т. г. Така делото е прекратено с определение, което може да бъде атакувано пред ВАС.