Зам.-министър за прокопаните незаконни тунели в Пловдив: Бизнесменът Стамов лъже (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10444281 www.24chasa.bg
Служебният зам.-министър на културата Пламен Славов

Бизнесменът Мирослав Стамов от Пловдив лъже и подвежда. Така зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов отговори на твърденията на предприемача, който прокопа 10-метрови тунели под главната улица в града, за да свърже имотите на ул. "Княз Александър Първи" 5 и 7.

Стамов твърди, че имал документ за дейностите, под който стои подписът на зам.-министъра. "Става дума за съгласувателно становище, което засяга имота на №7, а той извършва незаконни дейности на №5, тоест, говорим за два различни имота. Това е първата му лъжа. После - в съгласувателното становище изрично се посочва, че е за хидроизолационна защита на външен неизмазан тухлен зид на ул. "Княз Александър Първи" 7, а не да прави тунели и изкопи дълбоко над земята. Това е втората спекулация на Стамов", заяви пред "24 часа" зам.-министърът. Той посочи, че въпросният документ, под който стои подписът му, изрично упоменава задължително присъствие на археолог. Такъв обаче не е имало, когато Мирослав Стамов е копаел.

"Представителят на главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство в Пловдив арх. Слави Славов е участвал в проверката, която се осъществява и от други органи. Той е оформил констативен протокол, който утре (понеделник) ще бъде представен на министъра на културата", обясни доц. Славов.

По думите му започва процедура по установяване на административно нарушение от страна на Мирослав Стамов с всички произтичащи за него последици по Закона за културното наследство. "Той използва съгласувателното становище по манипулативен начин. Не е имало археолог. Ако такъв е присъствал, трябва да започна спасителни проучвания, когато се стигне до недвижими археологически структури. Това обяснява и липсата на такъв специалист и по тази причина всичко, каквото Стамов е извършил до момента, е незаконно", категоричен е зам.-министърът. Той допълни, че след приключване на спасителните проучвания резултатите от тях се приемат от комисия и едва след това бизнесменът трябва да внесе своите инвестиционни намерения за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Навсякъде Стамов е нарушавал законовите правила и сега се опитва да размахва един документ, опитвайки се да го преиначава", обобщи Пламен Славов.