София въвежда 500 лв. глоба за фойерверки без разрешение

https://www.24chasa.bg/region/article/10447397 www.24chasa.bg
Георги Георгиев СНИМКА: Николай Литов

Въвеждат нов ред за ползване на пиротехнически средства с промени в наредбата за обществения ред

Ограничения за използването на пиротехнически средства - фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни изделия ще се въведат в София. За целта ще бъде променена наредбата за обществения ред. Това обяви на брифинг председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Постоянно имаме оплаквания от неконтролируемите гърмежи по всяко време на денонощието, които създават огромен стрес. Затова предлагаме през януари да се приеме промяна в наредбата, с които ограничаваме използването на такъв тип пиротехнически средства. Сезирани сме и с петиция от над 17 000 граждани за нуждата от предприемане на подобни мерки. Освен това разговаряхме и с организации, които работят с деца от аутистичния спектър. В София те са над 5000", обясни Георгиев.

При подготовката на промените са водени разговори с представители на бизнеса в тази сфера, научни експерти, МВР, неправителствени организации, които се занимават с животни и др.

Въвеждаме изцяло нов ред и правила за изпозлване на пиротехнически средства. По закон те са 4 категории. Първата не се засяга от промените, защото става дума за бенгалски огън и различни украси за торти. Регламентът касае втора и трета категория - фойерверки, различни видове заря като римски свещи, пиратки и т.н. Те са основен причинител на шум и стрес. Четвъртата категория е за професионален тип пиротехнически средства, които не засягаме. С промените не забраняваме новогодишната заря и фойерверки. Предлагаме двете категории F2 и F3  да не може да се използват на територията на Столичната община, освен, ако няма разрешение от районния кмет. Всеки, който иска да ги използва, трябва до 10 дни преди това да подаде заявление до съответната районна администрация. В него се описва кога, къде и какво ще се използва. След това трябва да се произнесе районния кмет. Той трябва да прецени дали искането е за гърмене в междублоково пространство, което ще бъде забранено. Районният кмет може да откаже, ако се предвижда гърмене до болници, училища, детски градини, междублокови пространства и др. Отказ може да бъде даден и при прогноза за лошо време", обясни Георгиев.

При подготовката на промените в наредбата е следван опитът на Австрия, Германия, Нидерландия, Дания, Хърватска и Словения. 

МВР и Столичният инспекторат ще следят за спазване на новите правила. След като районния кмет издаде разрешение, то веднага ще се изпраща на съответното полицейско управление.

При нарушение глобите за граждани ще са от 500 до 2000 лв., а за фирми - от 3000 до 10 000 лв.