Билетчето за градски транспорт в София за 30 и за 60 минути от 2022 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/10447565 www.24chasa.bg
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Групата на ГЕРБ в СОС предлага и билет, който да важи 60 минути на цена от 2,20 лв.

Знаете, че бе създаден специален Комитет за наблюдение на тикет системата в градския транспорт, който трябва да създаде новата тарифна политика. На заседанието на комитета в четвъртък ще предложим за обсъждане въвеждане на билет 30 плюс, при който ще може да използвате цялата система на градския транспорт и след това да продължите пътуването си в следващото превозно средства. Например сте ползвали трамвай и на 25-ата минута се качвате на автобус. Цената на билета, която предлагаме, е да остане 1,60 лв. Това съобщи зам.-председателят на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков.

Билетът за време предвижда не само да се возите 30 минути, а в рамките на 30 минути да се возите, сменяйки неограничен брой превозни средства на градския транспорт. Вместо за 3,20 лв. сега в рамките на 30 минути ще можете да пътувате за 1,60 лв., добави председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Зафир Зарков
Зафир Зарков

Предлага се и билет за 60 минути. Според изчисленията в този интервал може да се направят 3-4 прекачвания. Предложението е този билет да струва 2,20 лв.

Друго предложение на групата на ГЕРБ в СОС е да се въведе възможност за 20 пътувания, като всяко важи за 30 или за 60 минути. Вариантът за 30 минути ще струва 30 лв., а тази за 60 минути - 40 лв.  Идеята е тези опции да заменят сегашната възможност за зареждане на 10 пътувания.

Предлага се дневната карта за пътуване в градския транспорт да стане 24-часова. Така, ако сега се купи дневна карта на обяд, тя изтича в полунощ. Идеята е тя да важи 24 часа, които започват да се отчитат от момента на закупуване. Предлага се обаче тя да струва 6 лв. Това не важи за плащането с банкова карта, която остава на цена 4 лв.

Други нови видове карти, които се предлагат, са 48-часова на цена 10 лв. и 72-часова с цена 14 лв.

Предлагат се и опции за доплащане с 10 лв. за ползване на нощен градски транспорт. От началото на пандемията той обаче е спрян.

Допълнителни разчети ще покажат дали да се направи и предложение за въвеждане на семейна карта за пътуване с градски транспорт. Идеята е тя да важи за уикендите и да може да се ползва от 4-членно семейство.

Представители в комитета имат всички политически сили в СОС. Идеята е всяка от тях да направи предложения за нова тарифна политика. След постигане на консенсус те ще бъдат внесени за обсъждане в СОС. Очакванията са това да се случи в края на януари - средата бна февруари.