Над 3200 ученици от 5-и до 12-и клас вече учат присъствено в София

https://www.24chasa.bg/region/article/10448832 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Повече от 3200 ученици от пети до 12-и клас днес се върнаха в клас в София. Повечето от тях са в частни училища, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Единствена от общинските училища в столицата 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" е успяла да събере 176 ученици със зелен сертификат в осми, девети и десети клас. Десет от общо 28-те паралелки там вече са в присъствено обучение. Осигурено е онлайн обучение за останалите ученици, които остават вкъщи.

От 1 декември т.г. се връщат големите ученици в още четири частни училища, от 2 декември т.г. към тях ще се присъедини още едно.

Всичко това стана възможно след заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от миналата седмица, която разреши да учат присъствено паралелките, ако поне половината от учениците в тях са със зелен сертификат, както и частните училища да си осигурят сами тестове за ученици, докато чакат безплатните доставки от държавата.

Междувременно половината от учениците от пети до 12-и клас учат присъствено без тестване и сертификати в 130 общини в страната, където заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. Всички ученици са в клас без условия в цялата област Кърджали и в отделни общини от други области, в които заболяемостта е под 250 на 100 000.

Делът на децата от първи до четвърти клас, които учат присъствено след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата, продължава да се увеличава. Почти 73 на сто от тях вече са в училище. За миналата седмица 169 260 ученици в общо 10 486 паралелки се върнаха в клас след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение. За сравнение за предходната седмица присъствено се обучаваха малко над 62 процента от учениците в начален етап. Това показват обобщените данни на регионалните управления на образованието за присъственото обучение на малките ученици за седмицата от 22-ри до 26 ноември т.г., включително.

През миналата седмица в клас без тестване са се върнали и 5274 деца до четвърти клас, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти.

От 10 ноември т.г. досега са установени 116 ученици с положителен резултат за COVID-19. Позитивните учители са 65, а непедагогическите специалисти - 63-ма.

Към момента в склада на БЧК в село Лозен са налични 283 100 теста. С тях ще се осигури присъственото обучение на децата от първи до четвърти клас до 10 декември т.г., информират от МОН.