Посланикът на Франция и Медицинският университет в Плевен договарят партньорство

https://www.24chasa.bg/region/article/10451567 www.24chasa.bg
Снимка: МУ-Плевен

Партньорство в обучението и научноизследователската дейност - за това са се договорили посланикът на Франция у нас на среща с ръководството на Медицинския университет в Плевен. Сътрудничеството ще се реализира чрез утвърждаване на Телекомуникационния ендоскопски център към МУ-Плевен като референтен център на Европейския институт по телехирургия в Страсбург за обучение на лекари и медицински специалисти от Източна Европа.

При посещението в МУ-Плевен заедно с посланик Флоранс Робин са били Пиер Колио, директор на Френския институт в България и Светослав Миланов, аташе по университетско сътрудничество. Това съобщиха днес от пресцентъра на вуза. На срещата ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров е представил традициите на добро партньорство и сътрудничество, поддържани от висшето училище с Франция и посолството й в България.

В момента 5-ма студенти от Франция изучават Медицина на английски език, както и 16 студенти от Канада и един от Камерун. МУ-Плевен има сключени договори за академичен обмен по програмата Erasum+ с два френски университета - в Марсилия и в Лион. За последните 5 години са реализирани 10 мобилности - петима студенти са се обучавали и практикували във френски университети, а 5-има френски студенти са се обучавали за един семестър в МУ-Плевен. Д-р Мартин Караманлиев от МУ-Плевен е одобрен кандидат за стипендия за научен престой, отпускана от Френското правителство и ще посети Франция догодина. Във връзка с предстоящото председателство на Франция на ЕС за периода януари – юни 2022 г. двете страни се споразумяха за провеждане на съвместен научен форум в рамките на Регионалния академичен център към БАН, допълват от пресцентъра.