Два класа ученици в Ямболска област са под карантина заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/10451909 www.24chasa.bg
Заради заразени с новия коронавирус деца класовете ще са под карантина. СНИМКА: РОЙТЕРС

В Ямболска област са карантинирани две паралелки от началния курс - третокласници от Ямбол и подготвителна група от Елхово. Две деца са дали положителни проби от бързите тестове вчера, като резултатите са потвърдени днес с PCR тест, съобщи пред репортер на БТА директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Радостина Калчева.
По думите й, засега се запазва тенденцията за спад на 14-дневната заболеваемост в областта - към днешна дата е 349 на 100 000 души население. През последната седмица са починали 16 души вследствие на инфекцията, като всички са били неваксинирани, на средна възраст 70 години. Активните случаи са 622, от тях 82-ма са приети в болници. Диагностицираните през последното денонощие са 46.
Проби ще бъдат изпратени утре в Националния център по заразни и паразитни болести за секвениране на новия вариант Омикрон. Подборът за изследването на мутацията на коронавируса е направен сред пациенти в областната МБАЛ "Св. Пантелеймон". "Основно това са заболели имунизирани, повторно или продължително боледуващи от COVID-19", допълни д-р Калчева.