Затвориха детска градина в София заради бактериален менингит

https://www.24chasa.bg/region/article/10457384 www.24chasa.bg
Детска градина в столицата бе затворена заради случаи на деца с бактериален менингит. Снимка: Пиксабей

Детска градина в столичния квартал "Павлово" е затворена от днес заради случаи на заболели деца от менингит.

От 1 декември се преустановява присъственото обучение в детска градина №37 „Вълшебство“ по предписание на Столичната здравна инспекция след установени случаи на деца, положителни за бактериален минингит. На 29 ноември от СРЗИ бяха взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. На 30 ноември директорът на детската градина е изпратил резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите е било предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев, обясниха пред "24 часа" от общината.

Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

Днес по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова е била организирана онлайн среща на родителите от първата изследвана група с проф. Тодор Кантарджиев, на която те са получили допълнителни разяснения и информация за този тип микроорганизми и начините, по които трябва да действат. При желание на родителите и от другите групи в детската градина, Столичната община има готовност да организира и допълнителни срещи.