Започнаха погребенията на загиналите на "Струма" (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/10464882 www.24chasa.bg
Погребалната церемония на семейство Джахиу снимка: ТВ Алсат

Започнаха погребенията на 45-имата загинали при жестоката катастрофа с македонски автобус на магистрала "Струма".

Днес около 12 ч на летището в Скопие два български военнотранспортни самолета докараха телата на починалите. Те бяха посрещнати с държавни почести. На церемонията, продължила близо 2 часа присъстваха президентът Стево Пендаровски, председателят на парламента Талат Джафери, премиерът Зоран Заев, министри, главният мюфтия и представители на християнското вероизповедание. Да отдаде последна почит бе и българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов. През цялото време не успяваше да скрие сълзите си и президентът на Косово Виоса Османи, която бе с министъра на икономиката. Сред гостите бяха и председателят на парламента на Албания Линдита Никола и министри.

След отдаването на последна почит, катафалките тръгнаха към родните места на загиналите.

В село Слупчане приятели на починалия Висар Алити се бяха облекли в бели тениски с неговия лик и надпис "Аз съм Висар". Бащата на момчето Орхан Алити успя да се спаси от горящия автобус, но синът му - не.

В селата Студеничани, Моране и Долно Количани бяха погребани жертвите, като на петъчните молитви в джамиите се събраха стотици местни жители.

На погребенията присъстваше и главният мюфтия Шаќир еф Фетаху.