Пиян румънски тираджия, блъснал кола до „Дунав мост“, се призна за виновен

https://www.24chasa.bg/region/article/10464934 www.24chasa.bg

Пияният румънски тираджия, управлявал камиона си с над 3 промила алкохол в кръвта, и блъснал с камиона си кола край „Дунав мост“, се призна за виновен и сключи споразумение със съда.

Срещу него бе образувано бързо производство, заради факта, че е предизвикал ПТП, управлявайки в нетрезво състояние товарен автомобил. На 29 ноември вечерта екип на пътна полиция бил изпратен на сигнал за ПТП с материални щети, възникнало на бул. „България“ в Русе, след бензиностанция "Еко" в посока ГКПП "Дунав мост".

Там униформените установили, че товарен автомобил с марка "Scania", управляван от румънски гражданин, е предизвикал катастрофата, като е блъснал лек автомобил "Пежо". При извършената проверка на двамата водачи се е оказало, че румънският тираджия е във видимо нетрезво състояние, като уредът е отчел над 3 промила алкохол в издишания въздух. Дежурен състав на Районен съд – Русе разгледа споразумение, сключено между прокуратурата и защитника на румънския гражданин В. К., с което последният се признава за виновен в това, че на 29 ноември 2021 г. управлявал товарен автомобил „Скания“ с концентрация на алкохол в кръвта 3,25 на хиляда.

След като докладва текста на внесеното от прокурора споразумение, съдът предложи същото да бъде изменено по отношение на наказанието лишаване от свобода, което да бъде увеличено от една година на една година и шест месеца. Страните по делото се съгласиха и обвиняемият прие да изтърпи следните наказания: една година и шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, глоба в размер на 700 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от две години и шест месеца. Чрез назначения преводач от румънски на български език и обратно, 60-годишният обвиняем заяви, че се признава за виновен, съгласен е със споразумението и го е подписал доброволно.

Районен съд – Русе счете, че споразумението не противоречи на закона и морала и го одобри. Същото има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.