Сериозни щети по фонда отчита библиотеката в Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/10466726 www.24chasa.bg

Сериозни щети отчита по фонда на основното си книгохранилище Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" в Кърджали. Над 80 процента от книжните тела са унищожени от влага и мухъл, причинени от честото наводняване на помещението, обясни за БТА директорът на библиотеката Елисавета Кехайова.

Тя обясни, че от общо съхранявани 50 хиляди книжни тела са спасени около 15 процента. "Това разбира се не е целия фонд на библиотеката, а само една част от всички близо 400 хил. книжни единици, но е основният", обясни директорът на библиотеката. Първичен подбор в началото на годината е определил кои издания подлежат на възстановяване. Най-засегнати са били книгите. Периодичният печат е почти изцяло възстановен. Сред редките и ценни издания Кехайова открои книги на историка, фолклорист и етнограф Михаил Арнаудов и периодични издания с информация за събития, личности и факти от Източните Родопи.

Тя уточни, че същинската работа е отнела няколко месеца на библиотечните работници. Всяко едно реновирано книжно тяло е претърпяло технологична обработка и процес на съхнене, който и днес продължава за част от книгите. "Вторичен подбор на необработваните книжни единици ще покаже може ли да бъде спасено още нещо, след което следва отчисление", каза още Елисавета Кехайова.

По думите й проблемът с книгохранилището продължава да стои, но за основен ремонт и осигуряване на съвременна вентилационна система, са необходими средства, с които библиотеката не разполага. Ръководството ще търси финансиране, а дотогава възстановените книжни тела ще се съхраняват в новообособено хранилище.