Наплив за магазините в подлез на Пловдив, който при дъжд винаги се наводнява (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10466766 www.24chasa.bg
Уличен музикант свири с китара в празния подлез на аптека "Марица". Снимки: Авторите

40 000 лева на месец постъпват от наеми от пешеходните съоръжения в Пловдив

Подлезът на аптека "Марица", изпразнен след последното голямо наводнение в Пловдив  през юни 2019 г., отново става зона за търговия. Затворените тогава 15 магазина ще заработят пак, след като бъдат отдадени под наем на таен търг за срок от 5 години.

Предложението  бъде гласувано от Общинския съвет на 7 декември. 

Стартовите цени зависят от квадратурата и варират от 217 до 1242 лв. Преди 2 години и половина, след като подлезът потъна под вода и на търговците беше съсипана стока за хиляди левове, беше решено той да бъде превърнат в пространство само за преминаване.

"Наклонът на Малката главна е такъв, че водите неминуемо се стичат в него", обясни тогава кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

"Интересът е голям", заяви Запрян Тодоров, директор на "Общински пазари". Предприятието стопанисва подлезите. По думите му процедурата за отдаване трябва да започне през януари догодина и да мине през местния парламент.

"По-добре да отдадем магазините, отколкото да пустее и да няма кой да го поддържа", смята Тодоров. Той е начело на "Общински пазари" от година и половина и твърди, че не помни да е имало големи наводнения и съсипана стока. "Имаше преди години голям порой, който беше наводнил тогава целия град", каза директорът. По думите му пешеходното съоръжение до бившата аптека "Марица" съдържа 15 търговски обекта, които биха могли да на месец да носят приходи по 7-8 хил. лева. "Това прави около 100 000 на година, което хич не е малко. Защо да пустее", недоумява Тодоров.

Преди да бъде отдаден подлезът, ще му бъде направен ремонт и WC.

Според директора на "Общински пазари" останалите пешеходни съоръжения в централната част на Пловдив били в добро състояние. На този до хотел "Тримонциум" ще бъде подменена настилката на платформите за хора с увреждания, тъй като се хлъзгала. В подлеза на площад "Съединение" имало 2-3 празни помещения. Най-добре вървял този на Централна гара, където всички магазини били заети.

"Приходите от тези подлези са около 40 000 лева на месец", посочи Тодоров.

Наплив за магазините в подлез на Пловдив, който при дъжд винаги се наводнява (снимки)